Č + Č, tak znělo heslo poslední etapy Lysacupu před Vánoci. Tedy čip a čelovka, běžela se totiž noční etapa od železničního přejezdu v Ostravici. Přesně v 16:30 se téměř na tři sta čelovek dalo do pohybu směrem k transformátoru a dále až na vrchol Lysé hory.

„Začal jsem úplně vzadu a pozoroval start. Byla to úplně parádní světelná show, skoro jako nějaký fesťák,“ glosoval s nadhledem punker a běžec tělem i duší Jirka Pytlík.

Již od začátku bylo jasné, kdo si půjde pro vítězství. Tomáš Lichý (40:52, Salomon-Run) se objevil na startu ne proto, aby vyhrál, ale aby překonal traťový rekord a proto nezpomaloval, ani když ho na hony daleko nikdo nepronásledoval. A ono to vyšlo, vítězný comeback a nový traťový rekord o 20 sekund.

Až po třech téměř minutách se ve tmě a mlze vynořily další čelovky, dvě vedle sebe, téměř rameno na rameni. Už to vypadalo, že Vít Otevřel ve žlutém trikotu má druhé místo zaručeno, Vlastimil Lysák zvaný Predátor (Vinotéka u Karla, Frenštát p. R., 43:36) nasadil ke smrtícímu ataku na posledních dvaceti metrech kopce kolem chat a překvapeny Otevřel (Salomon-Run, 43:41) zůstal jen překvapenou kořistí.

Mezi ženami se při absenci Marie Delingerové a Denisy Krejčiříkové radovala její sestra Ivona (VZS Ostrava, 51:41). Denisa sice běžela, ale jen tréninkově a tak se pomyslná bedna otevřela pro další dámy. Výborně se svou šancí naložila Kateřina Hollá (Team LightBike, 58:06), která za sebou nechala skyrunningovou hvězdu uplynulé sezony Kristýnu Chmelkovou (Přátelé zeleného údolí, 58:37).

Mezi týmy dominoval Salomon-Run se čtyřmi závodníky v top10, druhé místo patří tradičně silné Vinotéce u Karla a třetí místo bral hlavně díky zásluze nadějného Erika Juračáka TOBI Sport Frenštát p. R.

Příští etapa až na Silvestra, už v 9 hodin z Ostravice hřiště, vemte masky!

Výsledky

Foto 148× – Lukáš Podolák