Přesně v 18 hodin byly prostřednictvím Českého rozhlasu hromadně odstartovány všechny Olympijské běhy v České republice. Zlaté závody, tedy závody nejvyšší kvality, se běžely dva, v Praze a v Ostravě.

Ostravského běhu, který startoval v Porubě na baseballovém hřišti Arrows se osobně zúčastnil i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a hned, co sám dokončil 10km závod, se vrhl na předávání cen vítězům. V rámci všech 81 závodů vyběhlo přes 70 tisíc běžců, ať už na trasu 5 nebo 10 kilometrů. V Ostravě vládlo stejně jako všude jinde krásné teplé počasí a závodníci se opravdu zapotili.

Po startu doslova z první mety baseballového hřiště a pár prudkých zatáčkách se běžci v Ostravě napojili na pěti kilometrový okruh. Výrazně pomalejší časy, než jsou u běžného 10km závodu běžné potvrdily náročnost okruhu, kdy se první dva kilometry běželo do kopce, za polovinou trasy v Plesné z prudkého kopce dolů a vlnící se lesní cestou zpět k areálu.

Do čela hlavního závodu se hned po startu dostal Marek Causidis a po chvíli setřásl i jediného závodníka na 5 km závod, který se v přední skupince držel. Za Causidisem (37:11) se utvořila zhruba 7 členná skupinka, z které postupně běžci odpadali. Nejlépe si rozvrhl síly Aleš Miko (37:21), ale Causidise stejně nedohnal. Třetí místo je určitě úspěchem pro místního běžce Marka Škapu (37:41), kterému vedro vůbec nevadí.

Skyrunner tak porazil dva tradiční silničáře a skromně dodal, že závod nemusel běžet úplně naplno. „Od začátku jsem chtěl být vepředu, ale nikam to zbytečně nehnat. Pak jsem viděl, že se mnou nikdo nechce běžet, tak jsem si vedení hlídal a konec už jsem si mohl užít,“ řekl Causidis, který umí desítku pod 33 minut.

Mezi ženami ovládla očekávaně závod nestárnoucí Petra Pastorová (40:58), která za sebou nechala Adélu Esentiérovou (41:40) a s větším odstupem na třetím místě Hanu Legerskou (45:31).

Závod na 5 kilometrů byl neméně oblíbený a pro Samsung chytré hodinky za vítězství si doběhli Roman Janeček (19:20) a Andrea Krstevová (23:14). Pěkné prostředí a posezení na krásně sestřiženém pažitu si však užili naprosto všichni, pořadatelé odvedli výbornou práci a ukázali, že tento závod má v Ostravě zaslouženou tradici.

Výsledky

Foto 439× – Otto Seitl