Elitní čeští vytrvalci Sebastián Vošvrda a Dagmar Rychnovská byli hlavními favority 42. ročníku Běhu Lužanskými hvozdy. Svoji roli stoprocentně zvládli.

V Lužanech, obci nedaleko Jičína, se začalo mládežnickými závody již dopoledne a počet aktivních účastníků přesáhl číslo tři sta.

Hlavní soutěž žen, veteránů nad 70 let a dorostenců na pět kilometrů byla odstartována půl hodiny před polednem. Teplo sice bylo, ale proti minulým ročníkům bylo znát, že je přece jen o pár stupňů méně, navíc i sympaticky foukalo. To se samozřejmě projevilo i na lepších dosažených časech.

První a poslední kilometr závodu vedl od místního kempu, kde je i rybník vhodný na koupání a zázemí závodu, přes obec a pak stoupáním do hvozdů. Na pětce čeká startující jeden pořádný, ale běhatelný kopec a po něm dlouhý seběh do obce.

Rychnovská nedala nikomu šanci

Dagmar Rychnovská zvládla závod ve stylu start cíl a zároveň zvítězila v kategorii 35 – 44 let za 22:56, zaostala necelou minutku za traťákem, který zde drží deset let Taťána Metelková (21:58). U Dáši je zajímavé jak dokázala ve veteránském věku zvednout svoji běžeckou výkonnost, vybojovala i medaile z republikových šampionátů a byla i v reprezentaci v běhu do vrchu. Na nedávné kvalifikaci na vrchařské mistrovství světa doběhla pátá, necelou minutku za čtvrtou Metelkovou.

Druhá za 23:48 doběhla loňská vítězka Dagmar Kynčlová z Jilemnice (tehdy za 24:30), obě nejlepší startovaly za SK Nové Město nad Metují a vyhrála kategorii 45 – 54 let. Třetí byla nejlepší mladá, stejně jako před rokem, Janička Lenčová startující za TJ Jičín, ale žijící ve středních Čechách. Čas 24:31 také znamenal čtvrtminutové zlepšení.

Vzájemné loňské pořadí si tentokrát prohodily čtvrtá Tereza Macháčková z Doks za 24:55 s Jitkou Čermákovou ze Smrčí 25:00, obě veteránky 35 – 44 let. Kategorii nad 55 let vyhrála Hana Hellerová z Hradce Králové za 32:33.

Velký aplaus sklidil nejlepší muž nad 70 let, kterých startovalo deset. Byl to místní Ladislav Mach za 30:31. Druhý v této kategorii byl nejstarší účastník závodu Vítězslav Jantsch (82 let) za 32:49.

Nejstarší účastnící byla Magdaléna Jelínková z Černilová za 41:20. V 72 letech dokázala porazit tři o několik generací mladší soupeřky. A soutěž dorostenců vyhrál za 24:18 Jakub Krabec z Jičína.

Vošvrda dorazil stopem

Sebestián Vošvrda, rovněž reprezentant v běhu do vrchu, se z Prahy vydal autobusem do Jičína. „Zbytek cesty jsem dojel stopem a po závodě pokračuji do Turnova,“ řekl před startem. „Ještě jsem zde neběžel, tak jsem celkem zvědav jaké to bude,“ dodal.

Muži běželi osmičku a startovali půl hodiny po poledni. Součet stoupání této trati je 250 metrů. Úvodní čtyři kilometry jsou totožné se závodem na pět kilometrů, ale pak čeká vytrvalce odbočení do leva a kilometrový opravdu hustý kopec. Poté nejdříve strmý a následuje pozvolný seběh do obce.

„Po polovině závodu jsem si myslel, že mám vítězství v kapse. Ale. V polovině nejprudšího kopce přišla křižovatka, žádné značení jsem neviděl, ale byly zde tři možnosti kam běžet. Radši jsem počkal na soupeře a ten si také nebyl jist. Tak až když přiběhl Jirka Čivrný, věděli jsme kam pokračovat,“ přiblížil dramatickou část závodu. Nakonec vyhrál bezkonkurenčně za 27:35. „Závod byl pěkný a náročný, rád se sem zase vrátím,“ řekl vítěz.

Druhý byl pravidelný účastník a i bedničkář tohoto běhu, vloni třeba třetí, Martin Berka za 28:25 a třetí vítěz posledních dvou ročníků Jiří Čivrný za 28:37.

Za zmínku stojí i jméno borce, který uzavíral startovní pole časem pod jednu hodinu. Luděk Peterka z Milovic byl za mlada výborný triatlonista, nyní se věnuje tréninku svých dětí. Jeho dvanáctiletá dcera byla třetí ve své věkové kategorii na 500 metrů, poté si ještě dala závod dorostenek (17 –18 let) na 2,5 kilometru, který vyhrála. „Sil mám dost, za rok si dám ještě pětku,“ řekla dívka, která se věnuje běžeckému lyžování. Tatík nepředpokládal, že bude závodit, ale když ho dcera vyzvala, nastoupil. „Od startu jsem se trápil a v druhé půlce mi i tělnatější, ale vyběhaní, soupeři nedali šanci.“

Pořadatelé mají vymakané stránky závodu. Takže stojí určitě za připomenutí, že traťovým rekordmanem je Jiří Čivrný starší. V roce 1986 zde dosáhl výkonu 25:29. A to po něm zde běžel třeba držitel nej českého výkonu na deset kilometrů na dráze Jan Pešava (vyhrál dvakrát, v roce 1992 dal 25:36), Petr Losman (26:29) nebo další čtyřnásobný vítěz závodu Vít Pavlišta (nejlépe 26:52). Prostě neskutečný výkon této atletické legendy, která byla přítomna, ale neběžela.

Vedle ocenění zasloužilým pořadatelům jsou oceňováni i věrní účastnici. Takže jubilejní tričko lze získat za 10, 15, 20 … účastí.

Oceněni byli i nejlepší domácí běžci. Letos obhájil v této soutěži prvenství Tomáš Berger za 33:13, celkově šestnáctý, a Žaneta Špicarová na pětce za 33:57, dvacátá sedmá v soutěži žen.