Další zastávkou Skyrunner Czech Series byl závod v krásném prostřední Králického Sněžníku. Trasu vymyslel dobrodruh Pavel Paloncý a proto opravdu nebyla nouze o divoké traily, hluboká rašeliniště, kamenité seběhy a nádherné výhledy.

Závod na 25 km s převýšením 1350m měl zázemí v novém areálu Kolovna v Hynčicích pod Sušinou. Právě Sušina byla jedním z vrcholů, přes který závodníci probíhali, tím nejvyšším bodem však byl vrchol Králického Sněžníku.

Běžci mohli nejenom sbírat body do české skyrunningové série, ale především ti mladší měli poslední šanci ukázat svou výkonnost a formu a zajistit si nominaci na MS ve skyrunningu mladých, které proběhne zhruba za měsíc v Andoře. Taková motivace pozitivně poznamenala účast mladších ročníků na závodě a právě tito běžci zasáhli také do celkového pořadí.

Mezi ženami bylo při pohledu na startovní listinu téměř jisté, že zvítězí běžkyně s iniciály A. S. Zuzka Urbancová nakonec na závod nepřijela a ze souboje dvou generací vyšla lépe ta mladší a dynamičtější. Adéla Stránská (Inov-8 Team) zvítězila v čase 2:27:19 a nechala za sebou zkušenější Annu Strakovou (Czech Skyrunning Team, 2:31:41). Na třetím místě, již s větším odstupem, doběhla Barbora Cichá (Extra Brno, 2:46:14), která však zvítězila ve své kategorii do 23. let.

Mezi muži svítil na papíře jeden hlavní favorit, ale po delší závodní pauze způsobené zraněním a dovolené na Kavkaze přijel Jan Zemaník se skromnějšími ambicemi. Co bylo těžké odhadovat před závodem, se nejlépe ukázalo již na druhém kilometru závodu, kde se na vrcholu uvítací černé sjezdovky osamostatnila trojice Radek Hübl, Tomáš Buryška a Jiří Petr. Až za nimi běželi ve skupině zkušení skyrunneři Zemaník s Macečkem, následovaní mladými vlčáky v čele s Davidem Novákem a Tomášem Křivohlávkem.

První tři běžci si nakonec rozdělili stupně vítězů, i když průběh závodu nebyl vůbec jednoznačný. Na vrcholu Králického Sněžníku byl ze všech nejdříve Radek Hübl, ale Petr i Buryška ho předběhli v seběhu na šotolinové cestě za vrcholem Sušina.

Jiří Petr (Salomon/Suunto) trošku překvapivě neztrácel ani v těžkém terénu kolem Prudkého potoka a naopak si upevnil své vedení v běžeckém úseku do mírného kopce 4 kilometry před cílem a zvítězil v čase 2:04:39. Tomáš Buryška doběhl na druhém místě se ztrátou 46 vteřin, třetí místo si udržel Hübl (oba RunSport Team, 2:07:09).

Výborný výkon, zejména v technických pasážích a sebězích, podal Tomáš Křivohlávek, který doběhl celkově na 4. místě a setřásl Tomáše Macečka i Jana Němce. Křivohlávek zvítězil v kategorii U23, juniorská kategorie nabídla velmi vyrovnaný souboj, ze kterého nejlépe vyšel David Novák (celkově 7. místo), následovaný Ondřejem Jílkem a Ondřejem Nezvalem.

Organizátoři připravili opravdu atraktivní trať a nabídli to nejkrásnější z masívu Králického Sněžníku, včetně jeho vrcholu nebo divokého seběhu kaskádami Prudkého potoka. Celá organizace klapala výborně a příjemné prostředí dodávalo závodu rodinnou atmosféru.

Výsledky

Foto – Artur Žák

Foto – Kolovna Bikecentrum & Bistro