Kombinace téměř třiceti centimetrů nového sněhu a turisty příliš nevyužívané trasy z Janovic zajistila pro běžce pořádnou zkoušku. Etapa se startem v Janovicích U Toflů je v posledních letech tradičně vypsaná jako mistrovská, což oproti klasickým etapám slibuje souboj o peněžní odměny a medaile.

Také proto se očekávala silnější konkurence, kterou zhmotnili svými osobami Tomáš Lichý a Andrej Paulen. Útok na rekord trasy byl přesto v kategorii snů, protože sypký sníh bral síly a energii již od druhého kilometru, kdy se naběhlo do terénu.

Hned od začátku se od zbytku pole odpoutali právě dva výše zmínění mladí běžci, na třetím kilometru již měli téměř minutový náskok a nic nenaznačovalo tomu, že první dvě místa obsadí někdo jiný.

O vítězi se rozhodlo v nejprudším úseku při stoupání na Kykulku zhruba v polovině závodu.

„Běželo se mi už od začátku moc dobře, v té stojce jsem dělal malé krůčky a cupital, Andrej se snažil, ale v tom sypkém sněhu mu to ubíralo hodně sil. Tam jsem utekl a v následném krátkém seběhu náskok ještě navýšil,“ komentoval vývoj závodu jeho vítěz Tomáš Lichý (Salomon-run, 48:22), který se v uplynulé sezóně více zaměřil závody na silnici a dráze.

Jak se bude tento vítěz 40 (!) etap Lysacupu připravovat v zimě? „Mám zajištěnou nominaci do skialpové reprezentace, takže už tvrdě trénuji a cílem je Mistrovství Evropy, které se koná v Itálii na Etně. Ale myslím, že se ještě jednou dvakrát objevím na Lysacupu.“

Jenže Paulen (Manín Považská Bystrica, 49:57) nedokázal udržet své tempo a své schopnosti znovu předvedl Vít Otevřel (Salomon-run, 49:44), který si strojovým a stupňovaný tempem doběhl pro druhé místo se ztrátou téměř minuty a půl na Lichého. Paulen se ve finiši spokojil s bronzem.

V mladších kategoriích předvedli skvělé výkony junior Vojta Zemánek (celkově 15. místo) a skorochlap Ondra Nezval (8. místo).

O vítězství v ženách znovu bojovalo duo Denisa a Ivona Krejčiříková (obě VZS Ostrava). Právě Ivona začala závod rychleji a držela si od Denisy odstup možná padesáti metrů. V druhé polovině už ale Denisa Krejčiříkova zabrala a doběhla první v čase 1 hodina 59 vteřin.

Ivona zaostala o necelou minutu, ale o třetí místo sváděly souboj a nakonec doběhly těsně za sebou Kateřina Hollá (DK-Bikeshop, 1:05:30) a Alena Kollegová. Nakonec to vyšlo potřetí za sebou na bednu Kateřině Hollé.

Soutěž týmů ovládl Salomon-run, za nimi pak slovenská ekipa Manín Považská Bystrica a moravský celek AVA i bez Ondry Horáka. Guláš za pade a pivo za deset si však užili všichni a už se těší na další sněhovou etapu z Visalají.

Výsledky

Foto 816× – Lukáš Podolák

Foto 270× – Jakub Stryk