Trochu slavnou pohádku připomínají letošní přípravy 12. ročníku Hradubického běhu. V zimě pořadatel oznámil, že letos závod nebude pořádat. Běh má dvě místa startů, a to ve východočeských metropolích Pardubicích a Hradci Králové a společný cíl na půli cesty v obci Čeperka, obě tratě jsou úředně změřeny a mají délku deseti kilometrů.

Před pár týdny však potěšil příznivce této akce tím, že závod bude. „Po četných reakcích nespokojených fanoušků Hradubického běhu podléhám a tímto oznamuji, že nakonec běh zorganizuji,“ uvedl Petr Hochman. Společný start na obou tratích se uskuteční v sobotu 12. května v 10 hodin, do závodu je nyní možné se přihlásit za výhodnější startovné, uzávěrka těchto přihlášek je do 10. května.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, kde je navíc provoz regulován policii, která s organizátory spolupracuje i v Hradci. Před polovinou pardubické tratě je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak půlka této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů.

Absolutně nejlepší čas na obou tratích dosáhl vloni čtyřnásobný vítěz Michal Majoroš z Hradce Králové – 34:25. Vítěz z Pardubic Jirka Mrázek z Chlumce nad Cidlinou běžel v traťovém rekordu pardubickém 41:08.

Nejlepší ženský čas dala před dvěma roky z Hradce běžící orienťačka Daniela Čepová z OK 99 Hradec Králové 39:22. Z Pardubic vloni vyhrála její kolegyně, ale z OK Loko Pardubice Petra Škodová za 46:04.