Totální mládí ovládlo 12. ročník Hradubického běhu. Nejlepší ženou byla na těžší variantě trati, desítce, z Pardubic do Čeperky osmnáctiletá Ingrid Tillmann z AC Čáslav. Mužem patnáctiletý David Bílek z Vrbice běžící desítku z Hradce Králové do Čeperky.

Netradiční běžecký závod, kterým opět 12. ročník Hradubického běhu byl, má při stejné délce trati dvě místa startu a společný cíl mezi východočeskými metropolemi v Čeperce. Obě tratě byly úředně změřeny a mají deset kilometrů. Výsledky, nejlepší muži a ženy, jsou pro obě tratě vyhlašovány samostatně. Závod doprovázel pouze mírný vítr, který foukal ve směru z Hradce do Pardubic. Na pátém kilometru obou tratí byla občerstvovačka.

Roli pardubického favorita potvrdil Mojmír Svoboda. Veterán z Hvězdy Pardubice dal nový traťák – 38:38 minuty. Druhý byl loňský vítěz Jirka Mrázek z Chlumce nad Cidlinou – 39:29, vloni zapsal 41:08. Překvapivě třetí byl Aleš Maloch ze Srchu – 40:33 před tradičním bedničkářem a orienťákem Petrem Froschem – 40:58.

Soutěž žen na této trati nabídla souboj generací. Ingrid Tillmann (na foto) sice už dokázala minimálně dvakrát vyhrát Malou cenu Monaka, ale v realu jsem ji viděl poprvé. Proto jsem před startem více věřil veteránce Janě Klinecké z MK Hlinsko. Ingdrid vyrazila jako střela, Jana ji sice po kilometru dotáhla, ale další průběh závodu vyzněl zcela pro Ingrid – traťák 41:41, druhá Janička dala 45:22, což byl lepší výkon než loňský čas tehdy vítězné Petry Škodové – 46:04. Třetí Gabriela Kotková zapsala 53:30. Běžel i tatík Ingrid Wolfgang za 42:46.

Před rokem byl čtrnáctiletý David Bílek třetí za 40:44. Letos vyhrál z Hradce v čase 37:56, i když v poslední třetině trati zakufroval. Druhý Václav Kahl dosáhl výkonu 38:44 a třetí Filip Lán z hradecké Slavie 39:20.

„Vyrazili jsme tempem po 3:40 na kilometr, a to nebylo nic pro mě,“ řekl v cíli Filip. Vloni druhý Martin Simon z Jaroměře doběhl letos čtvrtý – 39:44. V ženách uspěla rovněž pravidelná účastnice Katka Kubiasová z Vlčkovic – 43:02 před Danielou Josefovou – 45:19 a Kateřinou Srnskou – 49:53. Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, takže provoz na ní je zcela zastaven.

Před polovinou je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak polovina této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů.

Absolutně nejlepší výkon z Hradce zaběhl vloni Michal Majoroš z Hradce – 34:25, který po čtyřech prvenstvích letos neběžel. Asi odpočíval po maratonu, který dal za 2:34. Nej ženský výkon drží z roku 2016 orienťačka – Daniela Čepová z OK 99 Hradec zapsala 39:22.

Netradiční byly letošní přípravy závodu. Jeho pořadatel nejdříve sdělil, že pro jeho vytíženost závod nebude. Tím nadzvedl nejen běžce, ale i jednoho sponzora závodu, který trval na jeho uspořádání. Takže začátkem dubna padlo rozhodnutí, že Hradubický běh bude a tento neobvyklý závod pokračuje bez přerušení tradice.