Již podruhé startoval náš oddíl MK Seitl Ostrava ve výjimečném závodě, kterým je 12hodinový podzemní štafetový běh v „Kopalni soli Bochnia“. Loni skončila čtveřice Dan Orálek (hostující) – Milan Adamec – Ladislav Dvorský – Roman Slowioczek na bronzové příčce a zajistila si tak start v letošním ročníku.

Letos jsme si Dana z Moravské Slavie již půjčit nemohli, protože měl v nohách ultramaraton v Mexiku. Nahradil jej náš nový člen Josef Šitka, tedy já :-)

Účast na poslední chvíli odřekl pro problémy s achilovkou taky Milan Adamec – místo něj byl povolán Honza Fousek. Protože je ale možná jen jediná změna ve štafetě, musel Fousek běžet pod jmenovkou Adamce.

Szybki wysoki facet z przeszłości

Nakonec jsme v pátek odpoledne ve složení Dvorský-Fousek-Slowioczek-Šitka vyrazili na cestu. Po necelých třech hodinách jsme byli na místě a vydali se čekat do fronty na výtah do podzemí.

Všichni se podivovali, kde jsme nechali toho rychlého vysokého borce z minula, takže se nás přestali obávat. Na prezentaci naštěstí nebyli tak důslední, takže jsme oficiálně udělali změnu ve složení štafety jen jednu. Honzovi nevadilo, že se ve výsledcích objeví pod jiným jménem.

Čtvrté místo z hloubky –212 m

Taktika závodu byl jasná. Bojovat i v takto oslabené sestavě a skončit do desáté pozice, abychom mohli za rok přijet do Bochni zase a nemuseli spoléhat na losování. V sobotu v 10 h jsme odstartovali. Jako první Láďa Dvorský, poté Honza Fousek, Pepa Šitka a jako poslední Roman Slowioczek. Střídali jsme se po každém kole dlouhém 2420 m.

Nejrychleji na začátku běhal kola Fousek – v průměru za 8:45, Dvorský a Slowioczek 9:20, Šitka 9:30. Těžili jsme z vyrovnanosti našich výkonů a brzy se usadili na 5. pozici. Náš náskok na další v pořadí narůstal, po 6 hodinách činil už 15 minut. To se již začala projevovat únava, tempo úseků trochu upadalo – nejlépe si držel své časy Láďa Dvorský. Ke konci nás hnala dopředu snaha dostihnout čtvrté v pořadí, což se nakonec podařilo.

Z hloubky 212 m si tak odvážíme pěknou 4. příčku. Uběhli jsme 182,6 km – celkem 75 okruhů, o tři méně než loni. Vítězná štafeta KLER S.A. běžela sólo závod, zdolala 211,3 km a zaostala o pouhý kilometr za vlastním traťovým rekordem. Na třetí místo nám chybělo 7,5 km. Z Bochni jsme tak odjížděli s dobrým pocitem, že jsme v naší sestavě obsadili nejvyšší možnou příčku.

Výsledky

Fotogalerie

Webové stránky pořadatele

.

Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.