Už tradičně se 8. května konal mezi vytrvalci oblíbený Běh osvobození Ostravy – silniční závod na 15 kilometrů. Letos se závod běžel po dvaatřicáté a pořadatelé z TJ Liga 100 Ostrava přivítali na startu 60 závodníků. Nižší účast byla způsobena nepříznivým počasím, při odstartování běhu pršelo, foukal silný, studený vítr a ručička teploměru vyšplhala na pouhých 10 stupňů. Poměrně velkou část běžců „odloudil“ pořadatelům i Volkswagen Maraton Praha.

Závod společně u Pomníku osvoboditelům v Hrabyni odstartovali starostka obce Hrabyně Zdeňka Jordánová a honorární konzul Ruské federace se sídlem v Ostravě Ing. Aleš Zedník a než závodníci doběhli do cíle na stadion „Arrows“ v Ostravě-Porubě, museli se poprat s náročnou tratí s dlouhými stoupáními a následnými seběhy. Naštěstí se v průběhu závodu umoudřilo počasí, oteplilo se a dokonce i vysvitlo sluníčko.

Jako první přiběhl do cíle polský běžec Tomasz Wróbel s časem 49:33. V ženách zvítězila Veronika Jerglíková (AO Kobeřice) s časem 1:03:16. Traťový rekord, který od roku 2007 s časem 47:10,3 drží Aleš Miko a v ženách již od roku 1997 Dana Hajná (51:38,0), nebyly ani letos překonány.

Závod měl velmi dobré zázemí. Startovné 70 korun zahrnovalo možnost využití autobusové přepravy z Ostravy do místa startu v Hrabyni. Během závodu měli účastníci možnost doplnit tekutiny na občerstvovací stanici, voda a oplatek byly pro každého k dispozici v cíli, k tomu šatny, sprchy. Po vyhlášení výsledků následovala tombola. I organizaci pořadatelé zvládli na jedničku, vše pěkně „odsejpalo“ jak během prezentace, tak i při vyhlašování výsledků. Poděkování si zaslouží i příslušníci Městské policie v Ostravě, kteří dohlíželi na hladký průběh závodu v zejména v místech zvýšeného silničního provozu.

Pro příští ročník připravují organizátoři zásadní změnu. Jak mi po závodě sdělil přeseda organizačního štábu Jaromír Horák, z důvodu bezpečnosti všech běžců povede trať 33. ročníku z Hrabyně mimo hlavní tah silnice č. 11. „Z Hrabyně poběžíme zejména po cyklostezkách do Háje ve Slezsku, dále do Jilešovic, Dobroslavic a v Plesné napojíme na původní trasu. Vyhneme se tím hustému silničnímu provozu mezi Hrabyní a Velkou Polomí, což určitě ocení i naše plíce A jako bonus pro rok 2012 slibujeme pěkné a běhu přátelské počasí,“ řekl BezvaBĚHu šéf organizačního štábu PhDr. Ing. Jaromír Horák.

VÝSLEDKY


Autorkou příspěvku je JUDr. Lenka Wagnerová, členka Maraton klubu Seitl Ostrava, nadšená cestovatelka a milovnice bílého vína, odrůdy Veltlínské zelené.