Sobotní mistrovství republiky v krosu vstoupí do historie několika rekordy. Především ještě nikdy na tomto šampionátu nestartovalo tolik závodníků jako letos. Do areálu Skalnice u Střelských Hoštic na rozhraní krajů Jihočeského a Plzeňského přijelo z 570 přihlášených běžců 496. Dosud nikdy se také nestalo, aby počet startujících žen (44) byl vyšší než počet mužů vytrvalců (37).

Čest silnějšího pohlaví tentokrát zachraňovali muži mílaři, kterých se prezentovalo 67 a tímto počtem se stali nejsilněji obsazenou mistrovskou kategorií.

Strhující závod žen, Kocourek bezpečně, Kourek a Vitner si vyměnili pořadí

Na čele početného zástupu mílařů se zprvu usadil vítěz letošní Kbelské desítky Vít Pavlišta (Slovan Liberec), kterého však vzápětí vystřídali loňský vítěz Lukáš Kourek a druhý z loňska Petr Vitner (oba TJ Nové Město na Moravě), s nimiž se v dohledu držel další liberecký borec David Kučera a brněnský talent Roman Rudolecký. Souboj běžců z Vysočiny trval doslova do posledního metru, ještě kousek před cílem to vypadalo lépe pro úřadujícího mistra, nakonec se však z vítězství radoval jeho oddílový kolega. Pozoruhodný je rychlý čas dvojice, Vitner i Kourek běželi 3750m ve členitém terénu za 10:51.

Vrcholem mistrovství bývá obvykle závod vytrvalců, tentokrát ale připravily nezapomenutelnou podívanou několika stovkám přihlížejících diváků především ženy, které absolvovaly trať dlouhou 6300m. Kvalita startujících byla mimořádná, s výjimkou Petry Kamínkové, která krosy příliš nemiluje nechyběla ve startovní listině prakticky žádná kvalitní vytrvalkyně a z předem přihlášených se nedostavily pouze dvě (Tereza Čapková a Marcela Lustigová). Favoritek bylo hned několik – obhájkyně titulu z Baldovce Lucie Sekanová (Sokol České Budějovice), loňská vicemistryně Ivana Sekyrová (AK Sokolov) a bronzová Monika Preibischová (AC Mariánské Lázně). Z dalších elitních běžkyň mohly promluvit do pořadí na čele vrchařka Pavla Schorná Matyášová (Maratonstav Úpice), Květoslava Pecková (Sokol Plzeň Petřín), bývalá reprezentační lyžařka a účastnice ZOH ve Vancouveru Eva Skalníková (TJ Nové Město na Mor.), zkušené matadorky Táňa Metelková (SK Týniště nad Orl.) a Marta Fenclová (AC Pardubice) či stříbrná z mistrovského krosu před dvěma lety Kamila Gregorová (AC TEPO Kladno).

Ještě před polovinou závodu se pokusila – k nelibosti svého trenéra Milana Kalouska – o rozhodující únik Ivana Sekyrová, náskok asi 30m se však ukázal jako nedostačující. V posledním okruhu již nestačila Jihočeška Sekanová a z boje o medailové pozice posléze vypadla také Pecková. Trojice Ivana Sekyrová, Monika Preibischová a Pavla Schorná Matyášová vystupňovala tempo do maxima. Asi 800m před cílem nastoupila k rozhodujícímu úderu jedna z nejlepších světových běžkyň do vrchu (loni 4. na MS a 6. na ME) Schorná Matyášová, veteránka Sekyrová však zmobilizovala zbytek sil a podařilo se jí soupeřku dostihnout.

Obdivuhodný finiš měla letos ve výborné formě závodicí Preibischová, která smazala v posledních stovkách metrů poměrně značnou ztrátu a ve finiši dokonce přestihla i Sekyrovou! Novou mistryní se tak poměrně nečekaně stala závodnice úpického Maratonstavu s ostravskými kořeny, pro níž to byla první krosová a druhá „velká“ atletická medaile vůbec (ještě jako Matyášová byla před lety druhá na mistrovském půlmaratonu v Poděbradech).

Dnes nejlepší český běžec Milan Kocourek (AK Kroměříž) utekl soupeřům již ve druhém z šesti velkých okruhů a až do cíle si udržoval pohodlný odstup od zbytku startovního pole, který kolísal od 50 do 150m. Druhé místo bylo jasnou kořistí jeho oddílového kolegy Jana Kreisingra, o zbývající medaili bojovali Jiří Homoláč (Universita Brno), Jan procházka (PSK Olymp Praha) a krosový mág Jakub Bajza (AK Kroměříž). Většina odborníků dávala větší šance Procházkovi a Homoláčovi, ale drobný chlapec z Valašska Bajza dokázal, že přespolní běh je jeho doménou, když jasně přespurtoval rovněž vynikajícího krosaře a člena reprezentačního týmu orientačních běžců Procházku o deset vteřin.

Vynikající úroveň a zajímavý průběh měl také běh juniorů na 6300m, kde dlouho udával tempo pardubický Bucifal, do cíle však pole 45 běžců přivedl vítkovický talent Radek Karnufek, který na sebe upozornil několika výbornými výsledky v lokálních bězích. Stříbro putuje zásluhou rychlíka Jana Janů do Pardubic a třetí post obsadil českobudějovický Josef Havlíček před vrchařem Filipem Záveským z českotřebovského Iscarexu.

Výsledky

Foto 151× – Iscarex


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.