Na Brněnské přehradě byl v sobotu zakončen letošní ročník Brněnského běžeckého poháru. Je dobojováno. Poslední, v pořadí desátý závod, účastníci absolvovali v překrásném prostředí Podkomorských lesů, které tvoří západní lem moravské metropole.

Závod s názvem Černohorský soudek, jehož délka je okolo 9,8 km, vyhrál Roman Rudolecký z VSK Univerzita Brno (32:22). Těsně za ním doběhl Jan Kohut (32:27), třetí skončil s již velkým odstupem Rostislav Pukl (34:31). Oba běhají za UNI Brno.

Čtyřicátníky dnes opanoval Aleš Palko (UNI Brno – 35:08), v padesátnících doběhl jako první František Kolínek z AK Perná (37:35). V mužích nad 60 let byl opět suverénní Svatopluk Kudlička (LRS Vyškov – 39:52).

Ženy běžely trať dlouhou 5,1 km. Nejrychleji ji proběhla Patricia Gánovská (Šport Team Hritz – 20:30), následovaná Věrou Novákovou z Viničných Šumic (20:44) a Blankou Adámkovou (AC Moravská Slavia Brno – 21:42). Mezi ně se vtěsnala Katka Doubková z AK Perná, která časem 21:05 s přehledem zvítězila v nejmladších veteránkách.

Slabší účast vinou termínových kolizí

Na Brněnskou přehradu si dnes našel cestu menší počet lidí, než jsme v letošním ročníku BBP zvyklí. Ve stejný den se běžel v Praze Hervis ½ M, o den později startuje stále populárnější ČSOB Bratislava maraton, na který se chystá okolo 500 Čechů. Mnozí pravidelní účastníci tak byli na „Priglu“ jen v roli diváků, včetně Dana Orálka a Ivany Martincové. Hlavního závodu se zúčastnilo 147 běžců, na kratší trať se postavilo 96 atletů.

Obrátková silniční trať zavedla běžce od startu u břehu Brněnské přehrady do Kočičího žlebu, kde cesta vytrvale stoupá k známé Ríšově studánce. Ženy a juniorské kategorie se vydaly na cestu zpět v polovině stoupání. Naopak muži běželi ještě směrem k Helenčině studánce, téměř stále do kopce, aby se obrátili u rozcestníku „Pod Lipovým vrchem“. Výškový rozdíl nejnižšího a nejvyššího bodu trati činil 210 m.

Okruh favoritů byl dnes poměrně úzký. Roman Rudolecký za to ve vytrvalém stoupání vzal a na obrátce měl na Jana Kohuta náskok téměř 100 m. Za nimi byla již obrovská mezera, následovalo několik spolupracujících skupin. Rudolecký v seběhu trochu zvolnil, ale vítězství si již pohlídal. Nejzajímavější tak byl souboj o třetí místo. Ještě 1 km před cílem spolu běžela čtveřice Palko – Kubínek ml. – Novotný – Pukl. Nejrychlejší finiš měl poslední jmenovaný.

Rudolecký suverénem BBP 2011 / 2012

Dnešní závod měl své zázemí v areálu TJ Lodní sporty Brno, který má dostatečný prostor a příjemné prostředí na to, aby mohl hostit závěrečné vyhlášení zimního běžeckého poháru. Kaňkou na kráse dnešního vydařeného dne bylo poněkud nevlídné počasí. Sice nepršelo, slunce se ale schovávalo za mraky a foukal nepříjemný studený vítr. Pro běh ideální (v lese vítr problém nedělal), méně už pro sledování pozávodního programu.

V rámci závěrečného ceremoniálu byli kromě nejlepších běžců oceněni i organizátoři jednotlivých závodů. Upomínku na letošní ročník dostali všichni, kteří startovali alespoň 6krát. K poslechu hrála běžcům cimbálová muzika.

Letošní ročník BBP patřil Romanovi Rudoleckému. Mladému závodníkovi VSK Univerzity Brno se podařilo zvítězit hned 6krát a ve výsledném hodnocení tak získal nejvyšší možný počet bodů. Další pořadí hlavní mužské kategorie je totožné jako v dnešním závodě – druhý Jan Kohut a za ním Rostislav Pukl (oba UNI Brno).

V nejmladších veteránech bez problémů zvítězil Dan Orálek (Moravská Slavia Brno), který vyhrál závod na Okrouhlé. Za ním skončili Aleš Palko a Aleš Kotyza (oba UNI Brno).

V padesátnících je pořadí letošního ročníku BBP následující: první Pavel Kratochvíl (Sokol Rudíkov), za ním František Kolínek z AK Perná, třetí Josef Veverka (AC Čejkovice).

V mužích nad 60 let skončili na bedně v pořadí Svatopluk Kudlička (LRS Vyškov), Lubomír Bartál (BK Hodonín) a Aleš Stráník (Blansko).

V ženách byla letos nejlepší Patricia Gánovská (Šport Team Hritz), druhá skončila s nevelkým odstupem Lucie Kolková z Brna. Třetí místo brala Alice Zachariášová z Brna, těsně následovaná Blankou Adámkovou z Moravské Slavie Brno.

Nejmladší veteránky pro sebe získala Katka Doubková (AK Perná) před Ivanou Martincovou z Moravské Slavie Brno. Na třetím místě skončila Marta Durnová z Veselí n. Moravou.

V kategorii ŽV-2 se na stupně vítězů postavily Alena Žákovská (Horizont kola Novák Blansko), Jarmila Slavíčková z Brna a Hana Kašová (Barnex sport Brno). V kategorii ŽV-3 to byly Dagmar Dvořáčková (TK Brno), Eva Liščinská (Tesla Brno) a Marie Kociánová z Křenovic.

Nejlepší dorostenkou byla Kamila Klepalová (AK Olymp Brno), dorostencem Petr Konečný (AC Okrouhlá), juniorkou Anna Tancerová (Sokol Přísnotice) a juniorem Pavel Brlica (SK Žabovřesky Brno).

Masovost, ale i velká kvalita startovního pole

I letošní ročník potvrdil, že BBP si uchovává mezi běžci na jižní Moravě velkou oblibu. Před loňským ročníkem, kdy hrozil úplný zánik poháru, převzal nad pořádáním seriálu zimních běhů tým VSK Univerzita Brno. Počet účastníků to ale nijak neovlivnilo. Letos byl průměrný počet závodníků v hlavním běhu 213, na poloviční trati 113. Celkem se v deseti závodech postavilo na start v kategoriích od dorostenců po veterány 979 různých běžců.

Počtem závodníků zcela vybočoval hned první závod, Běh 17. listopadu v Jehnicích, který je zároveň vypsán jako přebor brněnských vysokých škol. Včetně dětských kategorií se v Jehnicích postavilo na start více než 850 běžců a byl tak ustaven nový účastnický rekord v historii BBP.

Na většině závodů se sešla velmi kvalitní konkurence. Kromě běžců – vytrvalců se závodů pravidelně účastnili orientační běžci, cyklisté, triatlonisté. Pohár nabízí vítané zpestření zimní přípravy. Ze známých jmen se na startu objevil mj. Jiří Homoláč nebo reprezentant v orientačním běhu Jan Procházka. Pravidelně jsme se na trati potkávali s Danem Orálkem.

Letošní ročník BBP je minulostí, díky nadšení pořadatelů jednotlivých závodů, profesionálnímu měření časů týmem VSK Univerzita Brno a neutuchajícímu zájmu se strany běžců se vydařil. Již teď se můžeme těšit na ročník 2012/2013, který startuje 17. listopadu 2012 v brněnských Jehnicích.

Výsledky

Celkové pořadí Brněnského běžeckého poháru

Foto 183× – Tereza Procházková

Foto 220× – Magda Krejčová


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.