Ve světě především trailového běhání se posledních pár let čím dál častěji objevuje pojem FKT – the fastest known time (nejrychlejší známý čas). Co to vlastně znamená a proč je to zajímavé nejenom pro profesionální běž­ce?

Před několika lety pár nadšenců z amerického Boulderu vytvořilo webovou stránku fastestknownti­me.com, kde v podstatě každý může vkládat svoje nejrychlejší časy na náročných, známých nebo jinak zajímavých trasách. Pravidlo je jednoduché, pokud to není na stránce, potom na dané trase nebyl zatím žádný pokus o nejrychlejší čas, tedy potom každý čas, který je zaznamenaný, je ten nejrychlejší. Důvod k vytvoření této iniciativy byl, že v Boulderu a okolí žije spoustu elitních běžců, a aby se zjednodušilo zaznamenávání časových rekordů na všech možných trasách, vytvořila se tato stránka, aby vše bylo na jednom místě a jednoduše přístupné pro každého. Za krátkou dobu se povědomí o této stránce rozšířilo po celých Spojených státech a krátce poté i do celého světa. A dnes si můžete prohlížet nejrychlejší časy po celém světe.

A jak to tedy celé funguje? Na stránce se můžete podívat, jestli je ve vašem okolí nějaká trasa, na které už někdo nejrychlejší čas udělal. Vzhledem k tomu, že je zatím v Česku pouze pár záznamů, je tady vysoká šance, že nic ve vašem okolí zatím není. Což je pro vás skvělá příležitost, hlavně v současné situaci, kdy vám zrušili váš hlavní závod a vy nechcete, aby vaše forma přišla vniveč.

Vyhledávat můžete i podle sportovců, pokud se chcete podívat, jestli váš oblíbený běžec je držitelem nějakého FKT. 

Na délku trasy ani její náročnost není stanovené žádné pravidlo. Každý záznam je kontrolován týmem FKT, který rozhodne, jestli trasa skutečně stojí za to, aby byla schválena. Nejčastěji jsou to zajímavé/známé trasy, které přilákají pozornost ostatních sportovců, kteří budou mít zájem o její zopakování. Taková trasa může být například Krkonošská hřebenovka nebo třeba Beskydský Krpatrekk, ale také cokoliv, co si myslíte, že má cenu a že je zajímavé. Může to být na jeden, nebo klidně i na více dní. Při nejhorším vámi vybraná trasa nebude schválena, ale alespoň budete mít krásný zážitek. 

FKT se ale netýká pouze běhání, počítá se i turistika. Do pokusu o nejrychlejší čas můžete začlenit i kolo, plavání nebo horolezectví. Nicméně zatím je takové pravidlo, že běh/turistika musí zaujímat minimálně 50% aktivity. Ale je pravděpodobné, že se v budoucnu vytvoří samostatné kategorie pro další aktivity.  Pokud se rozhodnete, že se pokusíte o nejrychlejší čas, další důležitou věcí je styl, kterým vybranou trasu poběžíte. Máte na výběr ze tří stylů. Unsupoperted (bez podpory), self-supported (soběstačný) a supported (s podporou). A jaký je mezi nimi rozdíl? 

Pokud se rozhodnete pro první (unsupported), potom si všechno svoje vybavení, tekutiny a jídlo nesete s sebou, s výjimkou vody z přírodních zdrojů. Pokud ale běžíte jako tým, potom jednotliví členové spadají do supported kategorie, i když celý tým je unsupported. Pokud vás zajímá více informací, doporučuji odkaz zde.

Self-supported (soběstačný) styl znamená, že nemůžete přijmout pomoc (tekutiny a vodu) od nikoho jiného. Můžete ale nakoupit v obchodě, nebo si dopředu nachystat zásoby na vámi zvolená místa. 

A poslední kategorie je supported (s podporou). Zde můžete přijímat pomoc od ostatních lidí, což může zahrnovat osobu, která vám jednou podá láhev s vodou, až po celý tým, který vám bude zajišťovat kompletní servis.

Myslím si, že celá iniciativa okolo této stránky je skvělá a umožňuje sportovcům, kteří vyloženě nevyhledávají závody, také otestovat jejich schopnosti a formu. I když třeba jenom zkusili, o jak moc jsou pomalejší oproti nejrychlejšímu známému času. Tým FKT také každý rok vyhlašuje nejlepší (nejzajímavější) FKT roku. A rovněž mají svůj podcast, kde dělají každý týden rozhovory s držiteli těch nejzajímavějších a nejnáročnějších FKT.

Více informací můžete najít na jejich webových stránkách.

A abych nepsal o něčem, co jsem jenom zahlédl někde na internetu, sám jsem vyzkoušel FKT na jednom docela známém Norském treku. A jak to dopadlo a jestli jsem držitelem FKT, se můžete podívat v tomto článku.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky „https://www.fa­cebook.com/ver­trunning “:https://www.facebook.com/vertrunning