Výběhy s někým dalším bych mohl spočítat na prstech jedné ruky. Kromě našeho psa mě téměř nikdy nedoprovází nikdo jiný. Všichni, kdo mě znají, ví, že běhám sám. Možná už jste zjistili z mých starších článků, že jsem introvert. Možná proto jsem si vybral běhání, nebo možná si běhání vybralo mě. V průběhu let jsem vyzkoušel celou řadu sportů včetně těch kolektivních. Ale žádný z nich mě nikterak nenadchnul. Chodil jsem na tréninky, protože to ode mě očekávali rodiče. A to byl pravděpodobně i důvod, proč jsem u ničeho dlouho nevydržel. Zkrátka to nebylo pro mě. Moc lidí, moc hluku, určitá zodpovědnost vůči týmu. Fakt, že vaše chyba může stát váš tým vítězství mě vždycky trošku děsil. Kombinace všech předešlých faktorů vedla k tomu, že jsem v žádném z kolektivních sportů nebyl dobrý.

Sportovat a zažít při tom i klid. Být zodpovědný pouze za sebe a svůj výkon. Trénovat, kdy chci a jak chci. Běhání bylo v podstatě protijed na všechno, co mě na kolektivních sportech nebavilo.

Jak jsem říkal, běhání sedí mé osobnosti. Nechci si hrát na žádného filosofa, ale myslím, že díky tomu lépe poznávám sám sebe. Když se zamyslíte, kdy jste naposledy měli čas přemýšlet? Nebo zkrátka nebýt stále něčím rozptylováni? Kolem nás je celá řada rozptýlení, která na nás neustále působí. Všichni je známe. Sociální sítě, televize, mobil atd. Naše mysl skáče z místa na místo a jen málokdy zůstane klidná. Kdy jste měli hodinu, nebo i více jenom pro sebe?

Když utichne ruch města a vy uděláte první krok, za ním další. Když běžíte, na povrch se začínají dostávat různé myšlenky, pocity a emoce, které v normálním životě nevnímáme. Není to hned. Pokud budete trpěliví a budete skutečně věnovat pozornost vaší mysli, možná budete překvapení, co zjistíte. Často se můžete dočíst, že běhání je vlastně jenom jiná forma meditace. To je do určité míry pravda, na druhou stranu si myslím, že je zde jeden podstatný rozdíl. Na rozdíl od meditace, kde se snažíte zůstat v přítomném okamžiku a v podstatě si vyčistit hlavu od myšlenek, běhání nebo jiný pohyb, vám dá možnost si utřídit myšlenky, zamyslet se nad tím, jak se vlastně cítíte, a jestli je vše tak, jak byste si to přáli. Pro ty, kteří mají kreativní práci, je běhání skvělým způsobem, jak přijít na nové nápady anebo jak vyřešit problém, se kterým si lámete hlavu už nějakou dobu. Dlouhé běhy o samotě nám můžou pomoci si vytvořit jakousi mentální odolnost a pomoci nám se lépe soustředit i v normálním životě.

Ale trénovat o samotě má i jiné, pravděpodobně více praktické výhody. Teď možná budu znít trošku sobecky, ale když trénujete sami, nemusíte se na nikoho ohlížet. Běžíte tak rychle, nebo naopak tak pomalu jak chcete. Pokud chcete, tak zastavíte, pokud chcete jít, můžete jít. Nemusíte se nikomu přizpůsobovat a nikdo se nemusí přizpůsobovat vám. Opět záleží na vaší osobnosti, ale pokud patříte mezi soutěživé typy, potom se každý výběh s parťákem může proměnit v malý závod, což vašemu tréninku nemusí vždy prospět.

Ale abych přidal i podhled z druhé strany. Musím říci, že jsem sám sebe překvapil tím, jak moc jsem si užil svůj první závod. Do té doby jsem nic podobného nezažil. Díky hodinám a hodinám trénování o samotě jsem si potom užil každou vteřinu závodu. Užíval jsem si ten ruch před startem, značnou část, kdy jsem běžel sám, přesně tak, jak jsem zvyklý, ale i velkou část, když jsem běžel s ostatními a měl jsem možnost si s nimi popovídat. Vždy jsem měl problém začínat rozhovor s cizími lidmi, ale z nějakého důvodu to v průběhu závodu šlo tak nějak samo. A užíval jsem si i atmosféru u cíle, kdy jsem mohl sdílet svoji radost i s ostatními. A sdílení radosti a úspěchu je přesně to, co vám někdy může chybět, pokud trénujete a běháte jenom sami.

Rozhodně neříkám, že od teď byste měli pokaždé běhat sami navzdory tomu, že si běhání ve skupinách užíváte. Možná díky tomu potkáte nové lidi nebo trávíte čas s kamarády, které byste normálně neviděli, a to je hlavní důvod, proč vlastně běháte. Možná bych dokonce změnil názor, kdyby mě někdo přesvědčil, ať běhám více s lidmi a ne jenom sám. Ale i tak si myslím, že v běhání je místo pro oboje, ať preferujete běhání o samotě, nebo s někým, pravděpodobně můžete najít nějaké výhody v tom, když vystoupíte z vaší komfortní zóny a zkusíte něco jiného.

Více článků na: https://www.vertrunning.com

Podpora na Facebooku vždy potěší :) Díky „https://www.fa­cebook.com/ver­trunning “:https://www.facebook.com/vertrunning