Ten Pepa musel být letos opravdu hodný, když mu Mikuláš nadělil tak krásné slunečné a na druhou adventní neděli i teplé počasí na ten jeho Slezanský kros.

Konečně se po necelých dvou měsících mohl konat normální závod, a to šlo znát i na hojné účasti. Přes dvě stovky běžců v jednotlivých kategoriích od těch nejmenších až po veterány se postavilo na start. Celé nedělní dopoledne se závodilo v areálu atletického stadionu Slezanu Frýdek-Místek, kde byla připravena krosová trať s několika překážkami a terénními prvky.

Nejprve vyrazili na trať nejmenší benjamínci a přípravka, přes žactvo až po dorost. Omladina se utkala od 250 m až po 3 km a zde byli suverénní právě svěřenci Slezanu a ostatním soupeřům moc šancí nedali.

Před polednem přišly na řadu dospělácké kategorie a nejprve vystartovalo něžné pohlaví, a to na 4 km trať. Po hvizdu šla do čela závodu skupinka Siebeltová, Krtková, Pastorová a Kašná. Po prvním kole převzala iniciativu Petra Pastorová MK Seitl a už žádnou ze soupeřek před sebe nepustila a doběhla si pro prvenství v čase 15:00. O druhé místo si to rozdaly závodnice Slezanu FM Veronika Siebeltová (15:16) a Katka Krtková (15:23), z nichž vyšla vítězně první jmenovaná. Na Markétu Kašnou TJ Jäkl Karviná (16:05) tak zbyla bramborová medaile.

Po ženách se na trať vydali muži, a to na 6 km. Zde byl od počátku jasným favoritem Petr Muras SSK Vítkovice (19:44), který s přehledem zvítězil a otestoval tak formu před Mistrovstvím republiky v přespolním běhu. Za to o druhé a třetí místo proběhl tuhý boj tří borců Patrika Pastora SSK Vítkovice (20:30), Honzy Hlavatíka (20:36) a Martina Biolka (20:37).

V průběhu celého dopoledne po doběhnutí každé kategorie probíhalo vyhlášení vítězů, kde každý obdržel krásnou medaili, a když byl ten Mikuláš, tak i adventní kalendář.

Dodatečně se ještě předávaly medaile z předešlých dvou závodů Frýdecké míle a Loučení s oválem. Někteří závodníci tak odcházeli ověšení medailemi jak „Sovětští generálové“ :-)