Tradičně zajímavou podívanou přinesl další, 18. ročník, Hradeckého terénního triatlonu, který se uskutečnil v lesích v okolí rybníku Biřička na Novém Hradci Králové. Vojtěch Bednarský zde vyhrává nepřetržitě od roku 2016 a letos opět uspěl.

Pro sledování průběhu závodu je pro neznalého diváka, ale i třeba jeho přímé účastníky, náročné to, že se závodem jednotlivců startují i štafety a samozřejmě vítěz úvodního cca 400 metrového plavání je někdo jiný než pak jako první vyjede na kole. Stejně tomu bylo i letos, kdy plavání vyhrála nakonec v cíli druhá štafeta Kluci JZĎáci – 1:11:36 hodiny, první ve štafetách díky výkonu na kole a v běhu byl Wikov za 1:08:25, po plavání až pátý tým.

Nejlepší ze sólo závodníků měl plavání Václav Bednarský, bratr vítězného Vojtěcha Bednarského, za nímž byla hned nejlepší žena a kamarádka Vojty Pavlína Poláčková (na foto). Za ní s minimální ztrátou doplavali vloni třetí Tomáš Strnad a nakonec vítězná Markéta Roubalová. Až poté šel z vody Vojtěch Bednarský. „Dneska to plavání za moc nestálo.“

Vše podstatné se dělo v dvouokruhové 19 kilometrové cyklistice. Na čele se vytvořila vedoucí dvojice Václav B. se Strnadem, kterou pronásledoval Vojta B. Při vjíždění do druhého kola Strnad píchl a bratři se sjeli, ale v závěru získal Vojta náskok, který ještě zvětšil nejlepším během – 1:05:26. Druhý Václav Bednarský zapsal 1:07:14 a třetí byl David Janda za 1:09:37. Čtvrtý nejlepší junior Jonáš Hellmich za 1:10:54. Stejné pořadí na prvních dvou místech bylo i před týdnem i na jejich „domácím“ Welzelově kvadriatlonu v Zábřehu na Moravě, kde navíc ženy vyhrála Pavlína Poláčková.

Zajímavý příběh absolvoval Tomáš Strnad. Ten se s píchlým kolem vydal k nedalekému depu, zde mu byl zapůjčen turistický horáč na obyčejných pedálech i s nízkým posedem, musel se přezout do tenisek, ale v závodě pokračoval a nakonec byl devátý, čtvrtý v kategorii, za 1:14:10.

Zajímavostí Hradeckého terénního triatlonu jsou dva ředitelé závodu. Leoš Roušavý to řídil v zázemí a Lukáš Netík se tak mohl vydat na trať – 16. místo za 1:18:13.

V soutěži žen měla Pavlína Poláčková po vynikajícím plavání už pomalejší úvodní technickou pasáž po startu kola u rybníka před vjezdem do lesa a po prvním půlkilometrovém kopci a následném sjezdu ji soupeřka měla. Markéta Roubalová, která ještě téměř půlminutu ztratila v prvním depu, najela na Pavlínu čtyři minuty a před závěrečným cca 4 kilometrovým během bylo rozhodnuto – 1:16:50. Pavlína byla v běhu o třídu lepší, ale to snížilo jen její ztrátu – 1:17:51.

Nepřítomnost několika obvyklých bedničkářek tohoto závodu hrála do not zasloužilé veteránce, blíží se věkem k pěti křížkům, domácí Taťaně Metelkové. Po plavání a depu měla téměř tříminutovou ztrátu na třetí, nakonec nejlepší juniorku, Karolinu Kuchařovou z Plně (1:26:38), vloni zde vyhrála závod pro hobíky. V kole to bylo i překvapivé vítězství Metelkové nad mládím, jela navíc v teniskách na obyčejných pedálech, ale v závěrečném běhu dosáhla domácí závodnice druhého ženského času a brala finančně oceněné třetí místo – 1:24:30.

Ozdobou závodu jsou však výkony hobíků. Před rokem to byla Dita Kalinová, která to načudila pod dvě hodiny a motivovala tak svoji kamarádku Věrku Píšovou. „Mám nové kolo, tak do toho mohu jít.“ řekla před startem, A nakonec téměř na sekundu zopakovala loňský cílový čas Dity, takže také pokořila magickou hranici. Času 1:31:31 dosáhl při své triatlonové premiéře, navíc také jedoucí na obyčejném horáči, třicátník Jirka Toman. Jeho otec, který ještě před padesátkou zemřel při dopravní nehodě, byl výborným vytrvalcem a třeba v Běchovicích byl jednou čtvrtým čtyřicátníkem. „Byly tam rezervy a velké, třeba první depo, kde jsem nechal tři minuty, jak jsem koukal borci to dávali i hluboko pod minutu a nechat si na kole zámek, to byl teda pěknej vopruz, protože mě dělal pořádnej rambajs při jízdě.“

Další akcičku, kterou připravuje Lukáš Netík, bude krosový běh v Praze v neděli 19. září nazvaný Hostivařská 15, závod má centrum v hostivařském pivovaru. V okolí Biřičky se již v úterý 10. srpna od 18 hodin uskuteční další díl Hradeckého poháru na horských kolech a v běhu.