Maratonci jsou doma ve Stromovce. Ideální počasí prvního dne zimního času, ale spíš posledního dne babího léta pomohlo k řadě osobáků v 57. ročníku Pražského maratonu, nejvytrvalejšího závodu svého druhu v zemi.

Čerstvě certifikovaná trať o okruhem 5274 metrů dlouhým a skvělým zázemím na atletickém stadionu v areálu Olympu vedla ve sluncem ozářených podzimních kulisách.

Vstříc osobáku pod 2:30 vyrazil mladoboleslavský Jan Videcký s podporou tempa krajana a parťáka Jiřího Milera (Lawi stars), který se vydal na půlmaraton. Brzy se na špici odpoutali a ještě po třetím kole se jim úmysl dařil. Jenže pak zapracovala příroda, Videcký musel na toaletu a se žaludečními potížemi ztrácel tempo.

Miler, který běžel výborně už ve čtvrtek Pečeckou desítku (desátý za 32:26), mezitím dorazil jako vítěz do cíle (1:13:33). „Běželo se mi pěkně, hlavně jsem chtěl ale pomoci Honzovi,“ říkal. Mezi žeami vyhrála půlmaraton kolínská Kamila Skalinová (1:44:07).

Videcký se dál držel statečně, sebral se a s desetiminutovým náskokem protnul cíl za 2:38:07 (podobně jako předloni vítěz Jakub Exner). Za ním bojoval vlastní bitvu zkušený příbramský ironman Petr Švarc. Při cestě na start při přeparkovávání naboural dvě auta, která mu narazila stehno. „Bolí to jako koňar,“ hekal, když se svěřoval do rukou maséra. Po prvním kole se držel druhý, pak ho semlela šestičlenná skupinka pronásledovatelů, ale v závěru se dokázal protlačit na pátou pozici (2:54:33). „Do půlky mě to bolelo, pak jsem přestal vnímat, ale dorazil jsem to,“ hodnotil. Pak nasedl na kolo a vyrazil k domovu…

Na druhé místo dosáhl Ondřej Dominik (2:48:24) z MK Seitl Ostrava, za ním se zformovala unhošťská dvojka. Ondřej Čadek mocně dotahoval (2:48:38), Radim Čada (2:51:26) čestně uhájil čtvrtou příčku. Pod tři hodiny se vešlo sedm borců, pod čtyři 62 už včetně žen.

Mezi nimi šla do čela tři okruhy před koncem Iva Kroužilová z Kolína a doběhla ve velké pohodě za 3:21:29. Zato dlouho vedoucí Martina Bradáčová z Kladna dokončila (3:37:07) s obtížemi v křečích a málem mdlobách. „Nevím, co se stalo, asi mi došel hořčík,“ bědovala. Málem ji ještě předstihla stabilně třetí máma tří malých dětí Ivana Vávrů z Chomutova (3:38:06).

Pozoruhodné výkony tu podala řada veteránů, i oni si zasloužili prize-money, což nebývá zvykem. Svižnějšímu průběhu pomohla i možnost pro ty pomalejší vydat se na trať o hodinu či dvě dříve. Čest slovenské ekipy hájila skupinka běžců z Košic, dějiště nejstaršího evropského maratonu, stupně vítězů užil i Němec či Kanaďanka. 72letý bard Alfons Výtisk z MKS Ostrava běžel jen lehce přes čtyři hodiny (4:08:18), šedesátnice Hana Breburdová z Kladna 4:52:38, přestože den předtím už zaběhla maraton v Bílovicích… Nechyběl ani klavírní virtuos Michal Rezek (5:14:31), častý maratonec. „Pořád ještě skoro nemůžeme hrát, ale teď tolik netrénuju. Loni v době lockdownu jsem zvládl šedesát maratonů,“ počítal.

Už od rána se na stejné trati, resp. pětikilometrovém okruhu, točili účastníci štafetového ekidenu. Vyhrálo kvarteto To rozchodíš! Za 3:37:28, absolutně nejrychlejší kolo absolvoval Jakub Lukavec (20:45) ze Sokola Spořilov, jeho tým nasadil komplet osm lidí. Naopak Cyklosport Kern šel jen ve dvou, majitel známého cyklistického obchodu a servisu Jaroslav Kern s přítelkyní Michaelou Roubíčkovou. „Nemáme co prodávat, na kole mám odjeto a tak běhám,“ usmíval se spokojeně v cíli.

„Jsme rádi za samé pozitivní ohlasy. Chceme připravit kvalitní závody, kde jde prioritně o výkon, a zároveň nabídnout šanci ochutnat maratonskou atmosféru ve štafetovém ekidenu těm, kteří by sami na celou trať ještě netroufli. Věříme v potenciál takového podniku,“ dodal spokojeně Marek Blažek z firmy sportovniservis.cz, který se Pražského maratonu po roční covidové pauze už podruhé ujal a přidal mu názvu jména běžeckých nestorů Iva Domanského a Pavla Frčka.

Kompletní výsledky najdete www.sportt.cz.

Fotogalerie Michaela Dobiáše