Od rána nás doprovázelo dost divné počasí. Sice nebyla zima, ale v Přáslavicích nedaleko Olomouce foukal hodně protivný a studený vítr. Přesto se řada běžců postavila na start a nenechali si zkazit větrem hezký zážitek z příjemného a dobře zorganizovaného závodu.

Tomáš Navrátil si dirigoval své tempo

Tomáš Navrátil /AK Kroměříž – 29:40/ si ze soupeřů nic nedělal. Nasadil své tempo a všem brzy utekl.

Z počátku se ho držel Martin Čmelík /SK Hranice – 29:47/, ale pak začal ztrácet a nakonec se musel spokojit s hlídáním druhého místa. O třetí pozici v cíli se rozhořel velký boj, který byl nakonec vítězný pro Michala Hrocha /AK Olomouc – 30:17/. Ten v závěru udolal nakonec čtvrtého Petra Kučeru z Grymova /30:22/.

Petra Kamínková pořád umí

O tom není sporu. I v Přáslavicích Petra Kamínková ze Svatého Kopečku /34:25/ předvedla, že je na tom pořád velmi dobře. Vždyť i mezi muži doběhla celkově na dvanáctém místě.

Druhé místo si vybojovala nesmírně houževnatým způsobem Kristýna Otevřelová /Columbia Montrail Čeladná – 36:22/ a třetí skončila Jitka Špičíková /Liga 100 Olomouc – 36:41/.

Na Olomoucku se závodům daří

Devátý ročník Přáslavické devítky v Přáslavicích nedaleko Olomouce, připravili společně TJ Liga 100 Olomouc se zdejším obecním úřadem. Je nutné podotknout, že u zrodu a veškeré organizace tohoto závodu stojí tradiční účastník běžeckých soutěží na Olomoucku Jarda Bronec. Samozřejmě byl tento závod také zařazený do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Počasí nakonec tak hrozné nebylo

I přes ten vítr se nakonec běželo dobře. Jen my stojící kolem trati jsme přece jen prochladli trochu víc, než bylo zdrávo. Běžci se zahřáli dost, takže byli i takoví, co se rádi ochladili větrem, který jim foukal zpátky po obrátce do tváře.

„Běžel jsem po startu s Martinem Čmelíkem,“ popisoval mi dění na trati Tomáš Navrátil. „Ale on pak zpomalil, tak jsem si držel své tempo a to mi stačilo na vítězství.“

„Po středečním závodě v Přerově, jsem nebyla schopná skoro vůbec svižněji běžet,“ přiznala se mi Petra Kamínková. „Tak jsem čekala, co to se mnou provede, ale dnes už únava odezněla a šlo mi to dobře. Až mě to trochu překvapilo. Na to, jak jsem se cítila v posledních dnech, to bylo slušné. Mám z toho radost.“

A radost měli myslím všichni ostatní běžci na startu. Ale hlavně pak ta zábava v cíli.

Prostě takové jsou malé závody v okolí velkých měst. Plné srandy a kamarádské pohody. A o to tu jde v tuto pohnutou dobu především.

Výsledky

Fotogalerie Zdeňka Smutného