Ve sportovním světě je každý nový sportovní přístroj vítaný, protože sportovci chtějí dosahovat lepších sportovních výkonů, podporovat regeneraci a cítit se lépe. Kompresní lymfodrenážní kalhoty Normatec a Aerify Recovery, které sportovci používají po cvičení, kombinují odpočinek a kompresi v přerušovaných intervalech pro urychlení regenerace.

Jsou ale kompresní kalhoty pro sportovce prospěšné? Podporují regeneraci nebo je to jen lákadlo pro důvěřivé sportovce, kteří touží po lepších výkonech? Odpovědi na tyto otázky jsou podloženy vědeckými studiemi!

Kompresní lymfodrenážní kalhoty využívají tlak ke zmírnění bolesti

Kompresní lymfodrenážní kalhoty nejsou zatím tolik rozšířené, ale vyvíjení tlaku na namáhané partie je známé již po staletí především z klasických masáží. Kompresní kalhoty právě tento tlak používají v přerušovaných intervalech.

V čem jsou tedy kompresní lymfodrenážní kalhoty výjimečné? Právě přerušovaná komprese podporuje cirkulaci krve, odvádí škodlivé látky vytvořené náročným tréninkem z těla, zmírňuje bolest a uvolňuje namožené svaly. Tyto informace nám napovídají, že kompresní kalhoty mohou sportovcům pomoci s mnoha problémy.

Úleva od bolesti a ochrana svalů

Vědeckých studií zabývajících se účinností kompresních lymfodrenážních kalhot je zatím velmi málo, ale i tak přinášejí užitečné poznatky.

Podle studií mají kompresní lymfodrenážní kalhoty nejlepší výsledky v boji proti bolesti svalů po cvičení (angl. DOMS = Delayed Onset Muscle Soreness). Aplikace přerušované komprese po námaze, závodu nebo cvičení zmírňuje bolest svalů, což je pro sportovce velmi pozitivní a tato zkušenost je vede k pořízení vlastního přístroje. Zařazením kompresních lymfodrenážních kalhot do regeneračního procesu umožňuje sportovcům častější trénování bez bolesti.

Rozklad svalové hmoty při fyzické zátěži (peroteolýza) trápí všechny vrcholové sportovce. Vědecké studie potvrzují, že použitím kompresních lymfodrenážních kalhot se snižuje nejen peroteolýza ale i oxidativní stres.

Některé vědecké studie zkoumaly i vliv kompresních lymfodrenážních kalhot na snížení kyseliny mléčné ve svalech a v krvi nebo na změnu hladiny inzulínu v krvi. Tento účinek kompresních kalhot se však bohužel nepotvrdil. Na výsledy rozpracovaných vědeckých studií, které by přinesly další pozitivní či negativní výsledky si budeme muset ještě počkat.

Použití kompresních lymfodrenážních kalhot

Kompresní lymfodrenážní kalhhoty je možné zakoupit od výrobců Normatec a Aerify Recovery.

Použití je velice jednoduché, vyndejte si veškeré předměty z kapes a sundejte si náramky z nohou. Předměty by mohly poškodit kompresní kalhoty a způsobit bolest během terapie. Posaďte se, navlékněte si kalhoty a ujistěte se, že jste chodidly v dolní části kalhot. Délka terapie je 15–60 minut, čas je možné si nastavit dle individuálních potřeb a druhu sportovní zátěže.

Kompresní lymfodrenážní kalhoty nabízejí i několik programů, které je možné nastavit podle potřeb. Kromě času terapie je možné zvolit i intenzitu tlaku v komorách. Střední a vysoký tlak podporuje více regeneraci než nízký tlak, proto je důležité vědět, proč kompresní lymfodrenážní kalhoty používáte, a jakého výsledku chcete docílit. Terapie je dobré si zapisovat, pro pozdější zjištění, který program či tlak je pro vaše tělo více prospěšný.