Již osmnáctým rokem se v den Vánoční sešla parta běžců a běžkyň v Jilešovicích, aby si zazávodili na Štědrodenním běhu. Počasí sice nepřálo, zatažená obloha, nepříjemný vítr, teplota pouhé 3 °C a rozbředlý sníh na asfaltové trati. To nebyly zrovna ideální podmínky pro běh, ale ani to neodradilo 75 závodníků, aby se vydali na trať vedoucí z Jilešovic od Kamence přes Kozmice až k Hlučínské Štěrkovně a zpět do Jilešovic.

Oproti předchozím ročníkům byla délka trati změněna ze 4 km na 5,5 km. V půl jedenácté tak Jura Brož odstartoval a vypustil všechny na trať.

Hned od začátku šlo do čela závodu trio Jirka Pytlík, Patrik Pastor, oba MK Seitl Ostrava a Kuba Lukáš Klub přátel death metalu. Zhruba po třetím kilometru se Jirka a Patrik Kubovi trhli a bylo jasné, že boj o zlato bude v jejich režii, a tak tomu i bylo. Jirka zvítězil v čase 18:36, Patrik doběhl druhý (18:46) a na Kubu (19:56) zbylo třetí místo.

Mezi ženami zvítězila dle očekávání Petra Pastorová MK Seitl Ostrava (22:36). To o stříbrnou medaili byl souboj až do cílové rovinky, kdy Markét Kašnou TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (23:00) postupně seběhávala dnes výborně běžící Katka Šeděnková MK Seitl Ostrava (23:01), ale Market její závěrečný atak ustála a o pouhou vteřinu udržela druhou příčku.

Po skončení závodu na všechny čekalo občerstvení a gulášová polévka v penzionu Kamenec, kde také probíhalo vyhlášení medailistů. Na závěr byla připravena vánoční tombola, kde hlavní cenou bylo trekové kolo.

Výsledky