Po loňském ročníku, který vyhrál COVID, si fanoušci nočního soběslavského běhu ve čtvrtek večer 30.12.2021 spravili chuť. Pořadatelé si pro ně po poslední změně (přesunutí centra dění na náměstí) připravili další překvapení – start i cíl v jednom místě. Na start půlnočního běhu se tak nemuseli závodníci přemisťovat na třídu E. Beneše, ale startovali přímo z náměstí. Tato varianta je rozhodně atraktivnější pro diváky a nová trasa kolem hradeb středověké Soběslavi snad i pro běžce.

Pořadatelé rozšířili i zázemí, čímž obsadili celý dlážděný čtverec náměstí. Na jedné straně se registrovali běžci, kterým následně pořadatelé vydávali startovní čísla, čipy na měření, pásek na ruku pro občerstvení zdarma a drobné dárky od sponzorů. Ve vedlejším stanu DJ mixoval hudbu a pouštěl video z minulých čtyř ročníků spolu s logy sponzorů akce. Pod promítacím plátnem, umístěným v dalším stanu, byly vystavené medaile pro nejlepší tři borce jednotlivých kategorií a nejmladšího a nejstaršího účastníka závodu.

Na protilehlé straně čtverce postavil stan tradiční sponzor našeho běhu restaurace V Růžku s občerstvením zdarma pro závodníky: domácí polévka, jablečný závin a černý čaj v neomezeném množství. Sousední SOSTÁNEK pak poskytoval občerstvení pro závodníky zdarma (párky , ovocný a zelený čaj) plus standardní sortiment pro všechny diváky.

Na silnici poblíž SOSTÁNKU opět vyrostla nepřehlédnutelná cílová (a letos i startovní) brána INTERSPORT a stánek časoměřičů fy 4timing z Příbrami. Tento prostor z obou stran silnice lemovaly zábrany s bannery sponzorů závodu. A na protější straně tohoto prostoru čekaly na své návštěvníky stupně vítězů.

Poté, co během dvou hodin pořadatelé vystavěli, zabydleli, ozvučeli a samozřejmě nasvítili toto stanové městečko a prostory v okolí, začali ve 21:00 hod. přicházet první zájemci o běhy dětských kategorií. Je i početnou skupinu diváků brzy zabavil kouzelník PET a dvě taneční skupiny: soběslavská LUCIE a táborská FRESH DANCE. Činili se i OHNIVCI KEJKLÍŘE ADAMA, kteří operativně zaskočili za nemocné kolegy z Písku.

Dětská kategorie do 10 let odstartovala v počtu 25 borců ve 22:00 hod na jeden okruh náměstí (450 m) a vzápětí 13 závodníků kategorie 11–14 let vyrazilo na dva okruhy (900m). Doprovodnou motorku poskytl pořadatel VETERAN CAR CLUB Soběslav. Mladí borci byli vzápětí dekorováni na stupních vítězů.

Kategorie do 10 let:

  1. Hynek MLÁDEK (Soběslav) 1:35
  2. Ela DVOŘÁKOVÁ (Soběslav) 1:41
  3. Jakub NOVÁK (Tábor) 1:45

Kategorie 11–14 let:

  1. Miroslav MLÁDEK (Soběslav) 3:09
  2. Rostislav URBAN (Soběslav) 3:11
  3. Ladislav CIKÁNEK (Soběslav) 3:12

Medaili a odměnu si odnesli ale i všechny zúčastněné děti. Dekorování dětských kategorií bylo ukončeno ohňostrojem.

Hlavní závod začal tradičně o půlnoci a na startu se tísnilo celkem 101 závodníků. Ihned po startovním výstřelu šel do čela Ondřej KOHOUT (TJ Chyšky), který vzápětí suverénně zvítězil časem 6:11 před Richardem EL KARIBEM (Tygři Praha) v čase 6:41 a Patrikem BOUŠKOU (TJ Chyšky) za 6:44. Pozoruhodné na tomto souboji bylo, že šestnáctiletý Richard vyhrál před dvěma lety starší dětskou kategorii a letos narušil hegemonii dvacetiletých borců z Chyšek (na čtvrtém místě doběhl Jan HAVLÍČEK rovněž z TJ Chyšky). Mezi muži kategorie 26–45 let byl nejrychlejší Pavel KOPÁČEK (Bežerovice) 6:53 před Michalem ZIKOU 7: 42 a Vladimírem HOJKOU (VSF FTVS Praha) 7:44. V nejstarší kategorii 46+ si pro zlatou medaili doběhl Alexandr PAVLIŠEN (4timing Příbram) 7:47 před Jiřím HERGESELLEM (Vračkovice) 7:58 a Janem HABAROU (Veselí nad Lužnicí) 8:12.

Vítězkou kategorie žen do 25 let se stala Aneta VANČATOVÁ (Zvěrotice) 10:03 před Terezou VÁCOVOU (Klenovice) 10:04 a Anetou ARDAMICOVOU (Ardy Team) 10:12. Nejrychlejší ženou závodu byla Eva KLIMEŠOVÁ (Soběslav) 8:12, která vyhrála kategorii žen 26–45 let před Marií VALDOVOU (SK K.Řečice) 8:33 a Renátou KOTÁPIŠOVOU (ASK Slavia Praha) 8:51. Stupně vítězů žen 46+ si rozdělily Zdeňka LEITGEBOVÁ (Ovčárna) 9:08, na druhém místě každým rokem rychlejší Jitka PECKOVÁ (Tábor) 9:10 a třetí Iri HAVELKŮ s pejskem Tonyou (Veselí nad Lužnicí) 9:36.

Závodu se letos zúčastnilo 6 družstev. Tato kategorie kdysi vznikla spontánně ze zájmu fandů našeho závodu jako silvestrovské zpestření a tak ji také chápou pořadatelé. Z toho důvodu jsou družstva hodnocena nikoliv dle pořadí, ale podle „uměleckého dojmu“.

Nejkrásnější letos byli KAŠPÁRCI před VČELKAMI NA LOUCE kroužícími kolem květinky Michala Holce a ZASE TI NEJRYCHLEJŠÍ! (Wellnes u Rendys). Těšíme se na další krásné kostýmy v příštích letech.

Nejmladším účastníkem závodu byl pětiletý Adam Lukačovský ze Zvěrotic, nejstarší účastnicí pak Jaroslava Vedlová z Jindřichova Hradce.

35. ročník Silvestrovského běhu ulicemi města Soběslavi pořádal SK Viktoria Tábor spolu s Veteran Car Club Soběslav a dobrovolnými nadšenci s podporou Města Soběslav. Hlavní závod měřil 2021 metrů a běžel se na vlhké asfaltové trati v bezvětří při teplotě +11°C. Škoda, že večer pršelo, část přihlášených závodníků se na poslední chvíli nedostavilo. Celkem se běhu zúčastnilo 149 běžců a 1 pes. Přijela se na nás podívat také Česká televize jako na závod, který je součástí projektu TIP Sport Sportuj s námi! a natočila pětiminutovou reportáž.

Pořadatelé děkují všem běžcům, divákům a sponzorům, bez nichž by se závod neuskutečnil v podobě skvělého podniku s báječnou atmosférou, kterou tradičně všichni oceňují. Doprovodný program a občerstvení využila rovněž početná skupina diváků.

Všem děkujeme za účast a spolupráci a těšíme se za rok na ročník s pořadovým číslem 36.

Petr Čáp