Zimní závod lesem pořádaný děvčaty z HaKi runu Hradec Králové na mírně členitém lesním okruhu u rybníku Biřička u Nového Hradce Králové skončil pro některé ambiciózní běžce zklamáním, ale na druhou stranu jiní, co pravidelně dobíhají v druhé polovině startovního pole, si nečekaně užili bednu. Možná slabší značení a start hradeckého Keňana dávaly tušit, že je na problém zaděláno. Naštěstí to většina postižených vzala s úsměvem a spíše se radovala z krásně stráveného dopoledne a určitě na příští akci bude vše v pořádku. Pár účastníků si dokonce dalo koupel v ledové díře v rybníku.

I když to tady má favorit dokonale naběháno, v první půli trati, ale v opačném směru běžené, vyhrál vloni deset závodu Hradeckého poháru, dokázal zde v létě jako finišman triatlonové štafety z trati vyběhnout i když si ji dopředu proběhl. Dnes to mělo být bez problému.

„Trať jsem si proběhl, vše bude v pohodě,“ řekl před startem Drahomír Randa (32:18). Ale chyba lávky. Sice po půlkilometru vedl, tempo s ním držel pouze Michal Vacek z Ústí nad Orlicí (32:24) a dokonce na třetím místě běžela favoritka závodu žen, domácí orienťačka Tereza Novotná (32:16), ale všechna esa závodu si dala poctivou osmičku.

Po cca 1,5 kilometru závodu běžel Randa na vedoucí pozici, ale místo aby odbočil na vedlejší lesní cestu doleva, vzal to po hlavní rovně a za ním cca více jak polovina startovního pole.

V cíli se pohoda změnila v napětí. Pět minut po desáté hodině odstartováno. Délka tratě 5,4 km, čerstvě nasněženo, krásné slunečné počasí a nažhavení pořadatelé i diváci. V deset dvacet byly pořadatelky připraveny zapisovat výsledky, ale ani když o půl jedenácté nikdo neběžel, bylo jasné, že je něco špatně.

A náhle z lesíka vyběhl jako první nejlepší třicátník Václav Volný (27:04) a za ním nejlepší čtyřicátnice závodu Dita Štěpánová z Dobrušky (27:29). „Už jsem v životě něco vyhrál, ale naposledy to bylo v žácích,“ konstatoval po doběhu s úsměvem absolutní vítěz.

Nadupaná byla třeba kategorie nad 50 let a v poli poražených skončila známá jména jako Mojmír Svoboda, Raim či Kalousek. Vyhrál Lubomír Jirásko ze Srchu – 28:15. Čtvrtý byl nejlepší šedesátník běhu Zdeněk Petržílek ze Slatiňan – 30:27. „Konečně se projevují zkušenosti, musí se běžet pomalu, sledovat fáborky a ne letět a naběhat tři kilometry navíc,“ řekl Zdenda a Luboš dodal:" A užívat si to."

O prvenství mezi čtyřicátnicemi měly usilovat Katka Kubiasová z Vlčkovic (37:44) a Jana Klinecká z Hlinska (36:51), ale nečekaný zážitek si určitě užily za Ditou Štěpánovou druhá domácí Věra Píšová (30:34) a třetí Marta Holická z Pardubic (30:42), která běžela ve dvojici s kamarádkou Kateřinou Janáčkovou (30:47). Podobně to dopadlo v ženách nad padesát let, hlavní favoritka poslední a vyhrála Lenka Vopátková za 29:04.