Druhý ročník krosového běhu ve středních Čechách Poříčanské jelito letos proběhl v řádném termínu a pořadatelům vše klaplo. Vloni při premiéře byla akce několikrát přeložena a uskutečnila se nakonec v posledním možném termínu na konci února a vzhledem k intervalovým startům probíhala i v chladném počasí náročném především pro pořadatele dokonce dva dny. Je už stanoven termín třetího ročníku, kterým má být sobota 28. ledna 2023. Před rokem byla největší osobností, musím se přiznat člověk si furt rozšiřuje obzory, automobilová závodnice Olga Roučková. Ollie Roučková, tak se prezentuje na netu, běžela pětku a absolutně vyhrála ženy a byla osmá celkově. Tehdy uvedla: „Můj výkon nechci komentovat. Ze zimní přípravy, kdy nabíráme kilometry, rovnou do sprintu. Běžela jsem na pohodu, věděla jsem jaký čas mi stačí. Tomu taky odpovídá výsledný čas, ale jinak organizačně a terénem TOP závod.“

Ollie se věnuje navigační rallye a po třech letech dřiny a příprav se postavila na Dakar poprvé v roce 2018, kde jako vůbec první žena z České Republiky protla cíl. V roce 2019 Ollie jela na Dakaru v kategorii SidexSide, kde vybojovala 20 místo. Tento rok byl dovršen tím, že obdržela prestižní cenu Zlatého Volantu – Cena Elišky Junkové. Letos startovala a dokončila Dakar v kategorii Classic v rámci projektu Z kopřiv na Dakar, kde spolu se svým týmem zprovoznili vrak Suzuki Samurai. Její průběh závodu jsem sledoval a její výkony nejen za volantem, každý den hodiny řízení, byly doslova ultrácké, mimo jiné v polovině závodu museli vyměnit motor auta. Na trati strávili dokonce přes 24 hodin. Ollie byla přihlášená na Jelito i letos a na závod se těšila, ale nakonec vzhledem k doporučení trenéra nestartovala. „Je mi to opravdu líto, že jsem se nemohla Jelita zúčastnit. Závod se mi moc líbil a organizátoři to opravdu dělají srdičkem,“ řekla mi Olga.

Ale na poslední chvíli, přihlásila se až na místě, za ní zaskočila ještě výraznější běžecká osobnost, a to orientační běžkyně, která má ve své sbírce úspěchů i stříbrnou medaili z mistrovství světa juniorů v roce 2009 a bronzovou z roku 2011, domácí titul na sprinterské trati mezi ženami získala v roce 2012, Tereza Novotná.

Závodnice z Hradce Králové, letos slaví třicátiny, ale vypadá podstatně mladší, si do Poříčan přijela spravit chuť po nedávném ne zrovna povedeném krosu, kde běžela jako první žena na celkovém třetím místě, ale díky chybě vedoucího závodníka a slabšímu značení společně s dvěma třetinami startovního pole zakufrovala a skončila v poli poražených.

Tratě na Poříčanském jelitu, 5 a 10 km, mají poctivou délku a i když jsou v polabské rovině jsou i dosti členité, ale značení je zde bezchybné. Tereza běžela opět na čele závodu a v čase 22:00 vyhrála dokonce absolutně, nejlepšího muže porazila o sekundu a druhé ženě dala téměř pět minut. „Jelito bylo fajn. Značení tam fungovalo dobře. Běžela jsem většinu závodu na čele sama a ke konci jsem musela zafinišovat, přeci se nenechám porazit,“ řekla k pětce její absolutní vítězka.

V hlavním závodě na deset kilometrů obhajoval prvenství nyní už veterán nad 45 let Jirka Miler z Mladé Boleslavi. Ale letos našel svého mistra v nejlepší mladíkovi – Dávid Žigo dal 35:43, druhý Jirka za 36:20. Bednovou pozici obhájil Petr Harnoš z Atletiky Kolín – 36:56.

O tom, že šla kvalita závodu nahoru svědčí i výsledky soutěže žen. Obhájkyně prvenství Kateřina Hejtmánková byla letos šestá – za 50:04, vyhrála Alexandra Loškoski za 44:12.

A jak hodnotí svůj výkon pořadatelé:" Zvládli jsme to. Počasí celkem vyšlo, bylo sice větrno a chvíli i mírně pršelo, ale nic nám neuletělo a do cíle doběhli všichni ve zdraví. Účast byla hojná. Téměř polovina byly známé tváře z prvního ročníku, které jsme rádi viděli. Na občerstvení v cíli letos mimo sladkého pečiva nechyběly jelita a jitrnice. Po vyhlášení vítězů kategorií proběhla opět tombola.

Organizace závodu s hromadným startem pro nás byla novinka, takže jsme v tom chvílemi plavali, ale nakonec všechno klaplo a závodníci snad byli spokojení nebo tak aspoň s jitrnicí v ruce vypadali."