Krásně prosluněný a teplý závodní den byl dnes na 1. Havířovském maratonu. Pro necelou stovku závodníků byly připraveny tři okruhové tratě, a to maraton, půlmaraton a čtvrtmaraton, který byl letos zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru. Celý závod je situován do krásného prostředí přírodní rezervace meandrů řeky Lučiny. V deset hodin tak bylo odstartováno a všichni se vydali na převážně šotolinovou trať.

Nejdříve tak finišovali běžci čtvrtmaratonci. Zde hned od začátku šel do vedení Matouš Vrzala SSK Vítkovice, stíhaný Honzou Benbenkem MK Seitl Ostrava. Odstup obou závodníků byl po celou dobu stejný a Matouš tak kontroloval prvenství a v čase 39:01 si doběhl pro zlato. O osmnáct sekund později protnul cílovou pásku stříbrný Honza (39:19). Bronzovým mužem byl další ze Seitlů, a to Marek Škapa (41:31).

Mezi ženami suverénně zvítězila Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (43:40), která dnes neměla soupeřky, a tak aspoň pořádně prohnala chlapy. Druhá za ní doběhla Kateřina Polášková Pomalé šípy Kopřivnice (48:07) a třetí skončila veteránka Iva Pachtová MK Seitl Ostrava (51:17).

To na půlmaratonské trati úplně všem utekla Eva Filipiová AK Olymp Brno a nedala tak šanci ani žádnému z mužů a v čase 1:28:34 si doběhla pro vítězství. Druhé místo v ženské kategorii obsadila Hanka Legerská SSK Vítkovice (1:39:37) a třetí doběhla Kristýna Otevřelová TJ Liga 100 Olomouc (1:40:21).

Mezi muži zvítězil Petr Pospíšil (1:29:49) před Láďou Nekardou Třanovičtí přespolní žraloci (1:36:46) a třetí skončil Tomasz Glajcar (1:38:21). Okolo jedné odpoledne začali do cíle dobíhat maratonci.

Jako první protnul cílovou pásku těsně za hranicí 3h Matador B7 Standa Najvert Kilpi Racing Team (3:00:37). Druhý skončil slovenský maratonec Václav Jarčuška (3:03:28) a bronz bral Jiří Kabaja Los Křupos Adventure Team (3:08:01). Čtvrtým závodníkem v cíli byla první žena stále usmívající se Elen Šimonová (3:20:36). Druhé místo obsadila polská závodnice Natalia Pszczółka (4:31:37). Víc žen maratonskou trať dnes neabsolvovalo. Pro každého závodníka byla v cíli připravena krásná účastnická medaile.

Po skončení všech závodů proběhlo na terase zámku Šumbark slavnostní vyhlašování vítězů napříč všemi kategoriemi. Vítězové si odnesli stylové velikonoční poháry, hodnotné ceny a prizemoney. Proběhlo také vyhlášení medailistů loňského ročníku Moravskoslezského běžeckého poháru napříč všemi kategoriemi a byla navíc oceněná Top pětka mezi ženami a muži.

Ženy: 1.Madgaléna Drastichová MK Seitl Ostrava, 2. Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, 3. Petra Pastorová MK Seitl Ostrava, 4. Jana Kilarová MK Seitl Ostrava, 5. Eva Čížková.

Muži: 1. Marek Škapa MK Seitl Ostrava, 2. Ivan Karas AKEZ Kopřivnice, 3. Robert Szotkowski Run 99 Havířov, 4. Dan Šindelek MK Seitl Ostrava a 5. Tomáš Věnsek MK Seitl Ostrava. Pro všechny oceňované bylo připraveno pohoštění a samozřejmě v teplém počasí nechybělo vychlazené pivko.

Výsledky

Foto Michael Kašný