Nejen Drahomír Randa je velký fenomén. Tento týden vyhrál opět závod Hradeckého poháru. Stoprocentní bilanci v soutěži má i nejlepší žena Helena Uhlířová. Při rozhovoru s Drahomírem jsem se dověděl, že ještě o dvacet čtyři hodin později běhá jiný pohár a v něm je také stoprocentní. Stejnou bilanci v obou má však i Helena Uhlířová.

Další pokračování Hradeckého poháru se uskuteční v úterý 24. května od 18 hodin u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové. Třetí závod Hradeckého poháru přinesl i oživení. Do soutěže se totiž zapojil elitní triatlonista Michal Volejník. Před několika lety dokonce absolutně vyhrál v čase hluboko pod tři hodiny Sršský maraton.

Po startu se na čele hned vytvořila vedoucí skupina, Randa, Martin Písař a Volejník. Tentokrát však chyběl v minulých závodech dvakrát celkově druhý Jan Bajer z Nové Paky, který se při chůzi zranil, kotník, ale byl se na závody podívat. „Příště budu asi taky chybět, protože mě čeká praxe,“ řekl mi student hradecké stavební průmyslovky.

Opět nakonec bezkonkurenční Randa zapsal za teplého, ale v lese i příjemného počasí na členité lesní pětce 16:10. Osobák má 15:42 a bylo asi znát, že v průběhu dne najezdil cca padesát kilometrů na pracovním kole. Druhý Volejník, nejlepší do 39 let, 17:22 a třetí Písař 18:00.

V sobotu se poběží Hradubický běh z Hradce Králové, či Pardubic do společného cíle v Čeperce, obě trati mají délku deset kilometrů. A právě z Hradec vyrazí Drahomír Randa. Při posledním hromadném závodě došlo ke kuriózní situaci, a to že vítězové z obou směrů proběhli cílem současně. I letos to bude zajímavé, protože na těžší variantu z Pardubic se chystá malinko rychlejší skutečský běžecký tryskáč Jaromír Hradecký.

Helena Uhlířová běhá Hradecký pohár v sekundových rozdílech, tentokrát do dala za 19:46, minule byla o dvě sekundy lepší. Druhá nejlepší veteránka Iva Čechová – 21:56. Velice atraktivní se stává soutěž běžců s pejsky, do níž nyní nastupuje hafo plnokrevných vytrvalců. Oni ti pejsci toho mají většinou po půlce dost.

Svoji třídu v přímém souboji s vítězkou prvního závodu potvrdila Gabriela Bezoušková z Býště, která dala 17:10, a to ji v záměru zbrzdila slušné řečeno vyhoukaná rodinná partička na kole roztažená přes celou cestu. Její pes prostě táhne celý závod. Celkově druhý byl Jiří Bláhovec – 17:34 a třetí Martin Simon – 18:04, ten teda vybíhal v klidu absolutně poslední. Vítězka úvodního klání Tereza Zasadilová, drobnější ještě děvče, měla celkem problémy s ovládáním svého většího pejska. Po startu se běží rovně, ale pejsek to chtěl vzít doprava a v té době vedoucí závodnice musela vydat dost energie na korigaci směru běhu a podobně tomu bylo i v závěru – 18:53.

Dalšími zajímavými jmény mezi pejskaři jsou třeba pátá Anna Krátká ze Svitav, sedmá Šárka Eliášová z Holic a se svým kamarádem běhá i desátá Kristýna Vlachynská z HaKi runu, která na neděli 22. května připravuje kratší běžecký závod v Hradci Králové.