Třetí ze závodů Běhej lesy přilákal do Žďárských vrchů rekordní počet účastníků. Závodníci běželi v kopcovitém terénu kolem vrcholu Devět skal, Dráteniček nebo po hrázi Milovského rybníka. Organizátoři přivítali celkem 1 796 běžců, přestože 131 z nich si zaběhlo závod virtuálně. Velký zájem byl o dětské závody, jejichž kapacita se stihla zcela naplnit ještě s předstihem. Závodníky provázelo polojasné počasí, ale také přeháňky, které udělaly z lesních tratí o to zajímavější výzvu.

Tentokrát závodní den nerozeběhly děti, ale symbolických 111 vytrvalců, kteří se odvážili na extra dlouhou 43kilometrovou trasu s převýšením bezmála 1 000 metrů. Po nich následovaly dětské závody Dr. Max, na které se na místě již nebylo možné přihlásit, protože jejich kapacita byla vyprodána ještě před závodem. Viděli jsme šest tradičních dětských startů od těch nejmenších benjamínků po starší žáky, a ať už závodili lišáci nebo laně, všichni se rvali o vítězství jako lvi.

Ani na Vysočině nechyběl charitativní běh PVZP FénixRun, ze kterého jdou veškeré výtěžky na dobrou věc. Závodníci svou účastí přispívali prostřednictvím nadace Nova pomáhá na rodinu Terezky, která se jako jediná v celé ČR potýká se vzácnou diagnózou a vyžaduje celodenní péči. Stejným dílem podpořili i Nadační fond dětské onkologie Krtek. Ten za vybrané peníze zaplatí rekondiční a resocializační pobyt pro 30 rodin, jejichž děti jsou onkologickými pacienty Fakultní nemocnice Brno.

Přestože byl celý den spíše teplý s polojasnou oblohou, většinu závodníků zastihla vydatná přeháňka a na trati to místy klouzalo. I tak jsme v cíli viděli rychlé časy a běžci si s terénem i počasím poradili se ctí. Vítězem krátké 12kilometrové trati se stal s časem okolo 53 minut Tomáš Brzobohatý a zhruba tři minuty po něm doběhla Helena Pechová jako první žena. Triumf na dlouhé trati slavil Martin Frelich, který zvládl svých 21 kilometrů lehce pod hodinu a půl stejně jako druhý Patrik Bejček, nejrychlejší ženou byla Tereza Vondráčková.

Zapomenout nesmíme ani na extra dlouho trasu, kde dominoval Libor Trtek s časem lehce přes tři hodiny, kdežto nejrychlejší žena Vanda Nováková doběhla s časem lehce pod čtyři hodiny. Všichni závodníci v cíli si zaslouží velký obdiv za to, jak se s dnešními náročnými tratěmi popasovali. Běhej lesy Vysočina je co se terénu týče možná vůbec nejnáročnější závod z celého seriálu. Právě to jej však dělá v kombinaci s hustými lesy a čistou přírodou jedinečným a atraktivním. Kromě měkkého povrchu se závodníci v lese setkali s nástrahami v podobě kamenů a kořenů, které museli přeskakovat a měli to tak i se špetkou adrenalinu.

Po Vysočině se celý seriál přesune 25. června do Slavkovského lesa, kde letos poběžíme naposledy. Závodníci tak mají poslední příležitost vychutnat si oázu klidu, kde je nebude rušit ani mobilní signál. Slavkovský les, závod odehrávající se v oblasti lázeňského trojúhelníku, je skutečným detoxem od starostí běžného života a svou nenáročnou trasou je vhodný opravdu pro každého. Kdo nechce čekat až do Slavkovského lesa má možnost se proběhnout u sousedů na Slovensku, kde se už příští sobotu 11. června běží závod v Bachledově dolině. Startovné lze pořídit jednoduše online na behejlesy.cz a behajlesmi.sk. Tak lesu zdar!