178 běžců a běžkyň svým výkonem v sobotu dopoledne vyběhalo v Darkovicicích na Hlučínsku nový inkubátor pro nedonošené miminka Neonatologie FN Ostrava. Konal se zde 1. ročník benefičního závodu Kulíškova desítka, který byl zároveň zařazen do Prajzsko-Opavské běžecké ligy a náramně se vydařil.

Počasí pro běh bylo ideální, a tak celé závodní dopoledne začalo v půl jedenácté dopoledne, kdy závodily děti. Nejprve absolvovaly svou stovku děti do 6 let, a to v areálu přírodního koupaliště, kde bylo i zázemí celé akce. Zde medailové pozice obsadili: 1. Štěpánka Krulová, 2. Tobias Ničman a 3. Magdaléna Hajdučková.

Další z dětských závodů byla šestistovka pro děti do 10 let, která se již běžela po asfaltové cyklostezce. Tuto trať nejrychleji prolétla Natálie Ester Kašná SSK Vítkovice (2:14) před druhým Tondou Míčkem TJ Slezan FM (2:18) a třetí skončil Matěj Hajduček (2:19).

Poslední distancí byla Tisícovka pro žactvo a dorost do 15 let, taktéž vedoucí po cyklostezce. Zde zvítězil Jaroslav Faltys (3:44), druhou příčku obsadila Vanessa Ďurajková (3:48) a třetí Denisa Dočkalová (4:05).

V jedenáct hodin dopoledne přišly na řadu hlavní závody, a to krosová desítka vedoucí po cyklostezce do Vřesinského lesa, kde na závodníky čekaly náročné bahnité pasáže s celkovým převýšením 170 m a profil trati jako na houpačce.

Druhým závodem byla silniční a také houpavá pětka. Nejprve vyběhli desítkáři. Zde od začátku dominoval Italský hřebec Roberto Dimiccoli Eko okna Runners, který v průběhu závodu již nenašel přemožitele a v čase 37:20 zvítězil. Minutu za ním finišoval závodník Opavského Sokola David Wittek (38:19) a třetí doběhl Kuba Lukáš Klub přátel death metalu (39:07), který se dnes ráno stal tátou a na závod přijel rovnou z porodnice.

Mezi ženami potvrdila roli favoritky Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, která stejně jako vítěz mužské kategorie zvítězila stylem start-cíl a její čas byl 47:30. Druhou příčku vybojovala Marie Vybíralová AO Kobeřice (49:51) a pouhých 9 s za ní doběhla dnes bronzová Lenka Mrkvová (51:00).

Na pětikilometrové trati zvítězil Štěpán Jaroš Jarošci (19:12) před druhým Jáchymem Faltysem (19:45) a třetí doběhl René Stošek (21:30).

Nejrychlejší mezi ženami byla Vanessa Ďurajková (20:39), která byla i absolutně třetí na této trati. Pro druhé místo si doběhla Zuzana Lippová SK Černé plíce (21:32) a bronz brala Denisa Dočkalová (21:51). Po doběhnutí do cíle obdržel každý závodník účastnickou medaili a balíček od partnerů akce a pro všechny bylo připraveno bohaté občerstvení.

Po poledni proběhlo slavnostní vyhlášení medailistů, kteří byli dekorováni medailemi a byly pro ně připraveny pěkné ceny. Na závěr programu byly pro všechny děti připraveny i projížďky na konících.

Velký dík patří hlavní organizátorce paní Kamile Plačkové a celému jejímu týmu, že uspořádali sice náročný, ale parádní závod. Díky patří také všem běžcům a partnerům, že podpořili tuto dobročinnou akci, která pomůže všem nedonošeným miminkům.

Výsledky

Foto Michaela Kašného