Ještě odpoledne se třpytilo slunce v kapkách vody na jemně střiženém zeleném pažitu golfového hřiště, místy jste mohli pohlédnout až k Hradu. I začátkem listo-padu může zůstat podzimní neděle nádherným časem. Tak jako na tradičních Mo-tolských jamkách, běžecké desítce (a pětce) na západním kraji Prahy.

Letos si tenhle zážitek vychutnali běžci z 10 zemí tři kontinentů, včetně Brazilce Rafaela Onzi-ho nebo Američana Michaela Smithe. I když dopolední dětské závody se ještě prokousávaly mlhou a krátce po slavnostním vyhlášení výsledků už zase greeny pokryl chladný stín. První účast v oblíbeném seriálu přírodních běhů Trail Running Cupu proměnil v triumf výtečný středočeský běžec Jiří Miler (Lawi stars).

Letos běžel v Semicích desítku 32:24 a to je mu sedmačtyřicet… Jako by právě pro něj otupila profilová zubatice známého 2,5kilometrového okruhu. Ubyl první výběh ke klubové restauraci a šatnám, na lesní seběh se zahnulo dřív. A závěrečný krpál od odpaliště se natáhl cik cak do dvou vln, podobně jako před časem při letním mistrovství republiky v krosu.

„Já mám rád roviny a dráhu,“ potvrdil Miler v cíli (36:29). „Jenže vezl jsem sem kousek syna za jeho sportem a tak jsem si to dal. Seběhy ještě šly, ale do kopce už mi to dávalo zabrat,“ usmíval se. Dvě kola šel společně s Lubošem Gaislem (Eleven run team), pokračovatelem známého běžeckého rodu, pak mu utekl o 46 vteřin. Třetí skončil Ondřej Pařík (40:08).

Nejlepší veterán, vítěz česko-německého půlmaratonu TRC, 61letý Čeněk Filingr z Kadaně, zůstal pátý (40:17). „Rozběhl jsem to hodně pomalu. Mám nějaký problém s břišním svalstvem a bál jsem se, co to udělá. Naštěstí to vydrželo, tak jsem mohl přidat,“ komentoval svůj výkon.

Vítěznou premiéru v TRC si zapsala Eugenia Boffová (43:59), italská běžkyně z Benátska, která teď pracuje na projektu v Praze na Univerzitě Karlově. „Ty kopečky mě trošku překvapily. Zdálo se mi, ž jsem to v prvním okruhu přepálila, ale pak jsem se srovnala a doběhla v klidu. Moc se mi to líbilo,“ říkala v cíli. Před třemi týdny vyhrála Třeboňský mara-ton za 3:03 a vážně uvažuje o Dobříši (viz dále), takže pozor na ni, máme tady novou stár. Druhá Alice Žeberová z pankráckého Salmingu zůstala za ní téměř tři minuty, dvacet vteřin za ní doběhla Marianna Varhoĺáková.

Rekordní počet účastníků, téměř stovku, zaznamenala doprovodná kratší tady pětka. Vyhráli Pavel Vinduška (17:08), který si dal o chvíli později slušně i desítku (sedmý za 40:33) a Kateřina Štěpová z Pragy (20:08). Na okruhy jste tak mohli poslat celou rodinu jako moderátor Petr Vágner, s partnerkou Silvou si dali desítku, syna Samuela na pětku.

Rozloučení s letošním Trail Running Cupem obstará unikátní individuální maraton (a doprovodná desítka z Kytína) na trase toho nejstaršího českého Praha – Dobříš 10. prosince s adventní besídkou v cílové restauraci Vlaška.

Kompletní výsledky najdete zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3