Když jsem letos poprvé psal o prvním ročníku Sršského lesního půlmaratnu, konstatoval jsem, že dobrých zpráv, navíc v dnešní době, že závod bude, není nikdy dost. A s končením půlmaratonu ke mě dorazilo info od našeho jednoho z nejlepších triatlonistů Jana Volára, že bude opět pořádat 18. prosince populární Vánoční půlmaraton v malšovických lesích u Hradce Králové a že byla spuštěna registrace – https://www.runid.cz/…rcontrol-32/ . Závod bude opět tří okruhový, vypsáno je hafo věkových kategorii a opět soutěž smíšených štafet na 3×7 km.

Pořadatelé v Srchu byli měsíc před konáním závodu rozpačití. Počet přihlášených byl 26, ale nakonec se dopředu registrovalo téměř sto závodníků a na místě byla dokonce vyčerpána kapacita volných připravených čísel. Super úspěch, který si sršská parta opravdu zaslouží. Sršský závod bude navždy spojen s rekordním zápisem Jirky Soukupa, který zde v 87,5 letech jako nejstarší Čech absolvoval za 8:12 hodin maraton. Je tomu už osm let.

Vloni pořadatelé opustili silnici a rozhodli se závody, půlmaraton, čtvrmaratona a pětku, organizovat na lesním okruhu. Ona to před rokem byla dvacítka, ale závodníci si vyžádali regulérní půlku, takže jejich přání bylo vyslyšeno. „Délka byla teda poctivá,“ konstovalo několik účastníků v cíli při pohledu na své GPS měřiče.

Na trati byly snad všechny myslitelné povrchy. Asfalt, lesní cesta, písková cesta, nějaká divně čerstvě udusaná, hrubá kamenitá cesta, jemná kamenitá cesta, betonová cesta. Lahůdkou okruhu bylo v jeho závěru minimálně třikrát přebíhání parovodu vedoucího z Opatovické elektrárny do Pardubic. Takže opakovoané krátké, ale strmé stoupání. Navíc se závodilo v husté mlze, ale okruh byl perfektně vyznačen.

Hvězdné bylo i obsazení půlmaratonu, který byl zároveň posledním kláním nového Poháru D35. Vítěz poháru a letos i nejlepší borec Velké ceny východních Čech v bězích Jaromír Hradecký ze Skutče našel svého mistra, ale byl to i vzhledem ke kvalitám mistra těsný souboj. Z Kolína totiž dorazil jeden z našich elitních běžců Roman Pazdera. Roman vyhrál v sólo běhu za 1:17:16 a dosáhl nejlepšího času na jeden okruh – 19:01. Druhý Jaromír, který se po startu nikam nehnal, a běžel s vítězem čtvrtky Milanem Viktorou (39:13), doběhl za 1:17:50. "Dnešní výsledkem mě i potěšil.

Prohrát o pár sekund s takovým borcem jako je Pazdera i potěší." (Na foto je s nimi Šogorista z Ostřetína Jiří Špáček, třetí do 39 let – 1:31:57). Třetí celkově Roman Kindl, vítěz čtyřicátníků, ztrácel na vítěze deset minut. Další závodnice Sokola Kolín Iva Kroužilová je specialistkou na sršské akce. Opakovaně zde vyhrála maraton, vloni chyběla a letos při premiéře půlky neměla překvapivě soupeřku – 1:42:12.

„Bylo tom rozběhlé na čas pod 1:40, ale v závěru jsem měla krizi. Musím konstatovat, že mě hrozně překvapilo jaké tady mají nádherné lesy. Já jsem znala jen tu silnici. " Za ní doběhla nejlepší nad 50 let domácí Jana Horáková 1:47:44. A třetí proběhla cílem její oddílová kolegyně z týmu Café Bajer Pardubice Erika Válková, která dorazila z Dolních Ředic – 1:50:45. Až čtvtrá byla spolufavoritka závodu a před závodem již jistá vítězka Poháru D35 Leona Blažková – 1:52:03, po prvním kole běžela druhá. "Dneska jsem prostě neměla svůj den. Nohy nějak nešly.“

Soutěž žen na dvě kola vyhrála Jan Opletlová za 57:07. K zajímavé situaci došlo v závodě na jedno kolo, kde absolutní prvenství získala naše žákovská šampionka v triatlonu Edita Pozlerová za 22:21. Druhý Lukáš Richter zapsal 22:55.

V cíli každý účastník obrdžel medaili závodu a borci a borkyně na delších tratích se tradičně dočkali obřího Sršského řízku.