Před devíti lety se uskutečnil první svitavský Štěpánský kros. Dříve se běhala osmička a akci s atlety pořádali cyklisté.

Letos se závodu chopili triatlonisté z místního 4sports teamu. Závody byly zaměřeny hlavně na dětské kategorie, ale šanci dostali i dospěláci.

Pořadatelé v okolí stadiónu doslova na pětníku namotali kilometrový okruh, na němž bylo i několik výběhů a jeden krátký hustý zledovatělý a blátivý seběh, většina startujících ho spíše opatrně sešla.

Závod na dva kilometry ve stylu start cíl vyhrál Jakub Kolář za 6:43. Druhý Dominik Šmarda dal 7:18 a třetí Marek Bukáček 7:23.

V ženách byla nejlepší Adéla Dvořáková za 9:07, její partner Miroslav Dvořák byl celkově čtvrtý za 7:42, druhá Hana Popelková za 9:45 a třetí Ivana Jirková za 10:32.

Ze známých iscarexových vytrvalců dorazil třeba padesátník Carlos Bočkaj, který řádně nestudoval propozice. „Myslel jsem si, že se jako dříve běží osmička. Tohle byl však doslova sprint.“ – 8:13. Cenu pro nejstaršího účastníka bral Miroslav Pecháček (74 let) z Dolní Dobrouče – 13:38.