Letos název 49. Zimního běhu na Blaník zcela seděl. Pořadatelé hlásili teplotu mínus tři stupně. Před závodem kvalitně nasněžilo, drobně i v průběhu. Takže bylo jasné, že rekordní zápisy z roku 2020 nebudou ohroženy.

Tehdy na krosové trati o délce 24 kilometrů vedené většinou terénem se součtem stoupání přes 600 metrů vedoucí v polovině přes vrchol pověstmi opředené hory Velký Blaník, start a cíl je ve středočeské Vlašimi, vyhrál několikanásobný vítěz Ondřej Exner z Jihlavy za 1:38:38 hodiny, vloni byl třetí, a Lujza Slavíková z Prahy za 1:47:58.

Letos čelo závodu ovládla skupina, v které po startu byl, ale záhy ji opustil Exner – v cíli 19. za 1:54:02. „Nebyl jsem dneska stoprocentně zdravotně fit, nemohl jsem běžet naplno.“ O tempo se staral pravidelný bedničkář závodu a i jeho vítěz Libor Eremka z Humpolce (na foto kilometr po startu číslo 3). Ale nakonec celkem přesvědčivě vyhrál Karel Splítek (st. č. 382). Vzhledem k podmínkám ve výborném čase 1:41:47. „Běžel jsem jako bylo třeba, když bylo třeba přidat tak jsem přidal,“ zhodnotil po doběhu svůj výkon.

Druhý Eremka – 1:42:46 – k rozhodujícímu momentu závodu řekl: „Sice mi při sbíhání z Blaníku několikrát cuknul, ale vždy jsem ho celkem v pohodě doběhl. Rozhodnutí přišlo na cca 15 kilometru v krátkém asfaltovém seběhu při vybíhání z masívu hory. Na tomto úseku jsem na něj už neměl a náskok udržel i v následných terénních pasážích.“

Celkově třetí byl nejlepší čtyřicátník závodu Michal Vokrouhlík z Prahy – 1:44:31. Sedm sekund za ním doběhl další známý vytrvalec Jan Videcký z Mladé Boleslavi. Na dvanáctém místě byl nejlepší padesátník Petr Lajtkep z Prahy za 1:51:21.

V soutěži žen dříve tradiční absolutní bedničkářky chyběly, opakovaně zde v minulých letech třeba vyhrávala naše nej ultra běžkyně Radka Churáňová, která zde startovala naposled v roce 2020 a tehdy doběhla překvapivě druhá za Slavíkovou, ale mezi posledními přihlášenými byla legendární Anna Straková, známá jako Pichrtová. Dříve slovenská a později česká elitní reprezentantka se nyní věnuje horským ultra běhů.

„Závod byl na mě moc krátký a už nejsem na takovou rychlost po startu zvyklá. Navíc jsem nezvolila moc vhodné obutí, tak mi to celkem klouzalo,“ řekla mi po závodě Anička – celkově byla na čtyřicátém místě za 2:00:35 a vyhrála ženy 45 – 54 let. Druhá proběhla cílem Lenka Šatavová za 2:01:21 a prvenství v kategorii 35 – 44 let, vloni byla celkově třetí. Třetí byla další veteránka Magdalena Čejková za 2:02:44.

Pořadatelé mohou mít radost, že se přibližují k rekordním číslům účastí z dob před covidem. V roce 2020 závod dokončilo dokonce 458 vytrvalců.

Letos bylo k dispozici teplé zázemí ve vlašimské sokolovně, kde byla podávána i po závodní výborná teplá polévka a proběhlo zde vyhlášení výsledků a losování tomboly. 49. ročník dokončilo 410 vytrvalců a poslední závodnice bojovala s tratí 4:48 hodiny.

Vedle již zmíněných kategorii vyhráli další veteránské – šedesátníky Jiří Vrabec z Plzně za 2:11:24 a nad sedmdesát domácí legenda Jiří Němec za 3:12:00. Ženy nad 55 let Gabriela Fassati z Josefova na Náchodsku za 2:38:26.

"Výsledky ":https://irontime.cz/vysledky2145/?…