Další ročník Moravskoslezského běžeckého poháru byl dnes zahájen a to již 19. ročníkem Memoriálu Františka Ohery v Ostravě-Třebovicích.

Předpověď počasí na dnešek slibovala silný nárazový vítr a déšť, ale naštěstí pro všechny zúčastněné se nevyplnila a došlo jen na slabý jarní deštík a teplota pro běh byla příjemná okolo 10 °C.

A tak nic nebránilo 110 běžcům a běžkyním, aby se vydali zdolávat svou distanci, a to maraton, čtvrtmaraton a půlmaraton, který byl právě zařazen do MSBP.

V deset hodin dopoledne vyslal pan starosta Lukáš Volný všechny od Třebovického mlýna, kde byl start a cíl, na asfaltovou cyklostezku do třebovických luk a začalo se závodit.

Čtvrtmaraton nejrychleji zvládl Roman Kubica, a to v čase 40:25, před druhým Davidem Navrátilem Hospic Ondrášek (42:18) a třetí doběhl Jiří Londa SK Černé plíce (47:37). Minutu před ním finišovala nejrychlejší žena Hanka Legerská SSK Vítkovice (46:37), druhá skončila Zuzana Lippová SK Černé plíce (50:30) a třetí Marie Konvičková Konvičky (59:22).

Na půlmaratonské trati od samého počátku šlo do vedení trio závodníků SSK Vítkovice Vojta Bárta, Petr Muras a Matouš Vrzala, které po celou dobu krásně spolupracovalo a až na poslední pětce se začalo závodit, kdy nejrychlejší byl Bárta (1:14:02), před druhým Murasem (1:15:08) a třetím Vrzalou (1:15:59).

Mezi ženami zvítězila stylem start-cíl Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (1:31:11), se kterou dokázala držet kontakt, ale jen do 7 km dnes druhá Magdaléna Drastichová (1:33:23). Pro bronz si doběhla Veronika Kusá (1:34:00).

Jediný maratonec dnes pokořil hranici tří hodin, a to Matěj Urbaczka NVPP Team / H65 časem 2:57:16 a zaslouženě zvítězil. O druhý flek se rvali slovenský preťekár Václav Jarčuška (3:03:07) a Tomáš Krátký Táta v Kondici Herbalife (3:04:21), kterému na 30. km přišla krize a bylo dobojováno a Jarčuška si doběhl pro stříbro a Krátký i tak pro bronz.

Jedinou ženou a tím pádem i vítězkou, která dnes absolvovala maraton, byla Kateřina Šeděnková MK Seitl Ostrava, která zaběhla i tak pěkný čas 3:26:47 a nechala za sebou většinu chlapů.

Po doběhnutí na každého závodníka čekala účastnická medaile, zelňačka či hovězí vývar a pivko nebo kofola. Po každé ukončené distanci proběhlo vyhlášení medailistů, pro které byly připraveny poháry a peněžité odměny.

Další závod MSBP se tak přesouvá do nedalekých Ludgeřovic, kde na všechny čeká „L15“.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného