Tradiční otvírák jarní běžecké sezóny na Prajzske Ludgeřovická 15 v sobotu dopoledne přivítala rekordních 250 účastníků! Závod je totiž zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru i Prajzsko-Opavské běžecké ligy. Chladné počasí s teplotou lehce pod nulou spíše připomínalo zimu, ale na závěr závodu vykouklo i sluníčko. Opět byly připraveny dvě distance, a to silniční 2,8 km ulicemi obce a silniční 15 km v Černém lese s krosovou blátivou vložkou, kde to dnes pěkně klouzalo a někteří si sedli i na zadek. V deset dopoledne poslal pan starosta Ludgeřovic na trať nejprve závodníky L15 a poté běžce na 2,8 km.

Dlouhou trať dnes suverénně nejrychleji proběhnul Mára Causidis Salomon a v čase 50:49 zvítězil. Druhý finišoval Martin Semerád TJ Bižuterie Jablonec n/N (52:04) a třetí Tomáš Věnsek MK Seitl Ostrava / Štefko running team (54:54).

Mezi ženami byla dnes nejrychlejší Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (1:04:37) a obhájila tak loňské vítězství. Pro stříbro si doběhla Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice (1:05:25) a bronz získala domácí závodnice Natálie Kapcalová BK Ludgeřovice (1:07:04). Součástí

L15 je i závod Nordic walking, kde zvítězili Petr Cimprich Nordic walking Olomouc (1:48:13) a Marie Adamusová (2:01:06). Závod na 2,8 km vyhrál Milan Nehudek Jof-X-Team (10:19), který urval vítězství na svou stranu až v závěrečných metrech. Druhý skončil Tobiáš Pavelka SK Oceláci Ostrava (10:26) a třetí Michal Mazáč AKEZ Kopřivnice (10:58).

Mezi ženami zvítězila Vanessa Ďurajková Biatlon Ostrava (11:31). Druhá skončila Natálie Ester Kašná AK SSK Vítkovice (11:59) a třetí Petra Hartmanová Head Pro Team Opava (12:39). V cíli na všechny čekal placák od Gabky Svačinové, která se dnes postarala o promo celé akce.

Pro všechny byl připraven teplý čaj, pivko či nealko, chleba se škvarkovou pomazánkou, klobása z domácí udírny nebo hermelín na grilu a nechyběla ani účastnická medaile.

Všichni závodníci si mohli také zdarma na závod vyzkoušet běžecké boty od partnera akce Sportovna.cz, kterou dnes zastoupil její ambassador Tomáš Štverák, který i předával ceny vítězům.

Na závěr sportovního dopoledne proběhlo dekorování medailistů, pro které byly připraveny krásné plakety a hodnotné ceny od partnerů závodu a také se losovala tombola, ve které byly letos opravdu parádní ceny např. startovné na závody RunCzech či RunTour či jiné místní závody, dárkové poukazy na nákup sportovního vybavení a spousta dalších cen.

Letošní L15 se tak náramně vydařila, a to hlavně díky všem srdcařům z BK Ludgeřovice, kteří ji již 14. rokem pro všechny běžce připravují.