Petr Vabroušek se dočkal dalšího úspěchu. Reprezentant Titan Trilife Zlín ovládl mužskou kategorii 50 – 54 let v závodu světové série Ironman v jihoafrickém Port Elizabeth.

Na trati složené z 1 kilometru plavání, 180 kilometrů cyklistiky a 42,2 kilometru běhu, dosáhl výsledného času 8:44:13. Stříbrný v této společnosti skončil Peter Jönsson ze Švédska. Ten byl v cíli pomalejší o 6 minut a 14 sekund. Třetí místo vybojoval v čase 9:05:59 domácí Jihoafričan Bryn Freeman.

V závodu ve všech kategoriích startovalo 2100 triatlonistů z 33 zemí.

DO JIHOAFRICKÉ REPUBLIKY PŘILETĚL 3 DNY PŘED ZÁVODEM

Vabroušek do Jihoafrické republiky přiletěl 3 dny před startem závodu. Takže v Port Elizabeth měl čas na jeden tréninkový den, kdy se připravoval na delší části trati každé disciplíny. Zbylé dva dny měl vylaďovací. V nich se věnoval krátkým tréninkům a odpočinku.

Závod startoval v 6.20 hodin ráno. Proto vstával ve 4 hodiny. Poté se nasnídal, připravil si stravu a pití do depa a rozcvičil se před startem.

ZÁVODILO SE V SILNÉM VĚTRU A HUSTÉM DEŠTI

Začátek Ironmana na pobřeží Indického oceánu se mu povedl. V plavání dlouhém 1 kilometr dosáhl času 12:36. Z vody ve své kategorii vylézal na třetí příčce.

,,Kvůli bouřce s blesky se ranní start odložil o 30 minut a plavání se zkrátilo. To znepříjemňovaly velké vlny u břehu, proto bylo náročnější přes ně se dostat. Na konci plavání se mi ale naopak podařilo jednu vlnu chytit a předjet tak několik soupeřů ,,surfováním“,“ prozradil železný muž z Malenovic.

Cyklistická část, přestože se jela v silném větru a hustém dešti, měřila klasických ironmanových 180 kilometrů. Vabroušek ji zvládl v čase 4:52:05.

,,Na kole jsem měl navzdory dešti svůj den a posunul jsem se na průběžné vedení ve své kategorii,“ upozornil milovník extrémních závodů a výzev z Malenovic.

Rovněž maraton se běžel v plném rozsahu. Ironman z předměstí krajského města se v něm prezentoval časem 3:30:49.

,,V maratonu jsem si díky informacím od diváků pobyt za vítězné pozici kontroloval až do cíle,“ prozradil Petr Vabroušek.

ZAJISTIL SI SLOT NA MISTROVSTVÍ SVĚTA V NICE

Se svým výkonem na africkém kontinentu je proto spokojený.

,,Díky prvenství v kategorii 50 – 54 let jsem si zajistil slot na mistrovství světa, které se letos v případě mužů bude po 45 letech konat mimo Havaj. A to na francouzské riviéře v Nice,“ potěšilo Vabrouška.

NAVŠTÍVIL REZERVACI S NOSOROŽCI, ŽIRAFAMI A ZEBRAMI

Ten po vydařeném závodě ještě před vyhlášením výsledků navštívil místní Game rezervaci s volně žijícími nosorožci, žirafami a zebrami. A hned následující den ráno odletěl domů do Česka.