Známou teorii potvrdila praxe. Totiž, že seběh má na výsledek větší vliv než výběh. Potvrdily to komentáře (nejen) nejlepších ze závodu Únětice běží, druhého dílu oživeného seriálu Běhej s námi na západním kraji Prahy. Zároveň cílový sešup přinesl radost všem a na druhou – končil přímo na nádvoří zdejšího pivovaru.

Běželo se tu už potřetí. Jednou v mrazivém středečním podvečeru, podruhé před třemi lety v horkou červnovou sobotu. Teď bylo tak akorát, po studeném a větrném začátku týdne přece jen přišlo jarní oteplení. Kdo stihl dorazit z práce, potěšil se, i když děti tentokrát neběžely, protože už by to do tmy všichni nedali.

Po téměř stejné šestikilometrové trati, záleží, jen kudy jste krosli zatáčky. Zábavná, ale náročná, intenzívní. Tudíž maximálně efektivní. Podél Dolního rybníka, pak nahoru po skalce až na Holý vrch (296 metrů), odtud dolů a po Kyzlíkově stezce údolím Únětického potoka, opět vzhůru ke kostelu svatého Václava a přes místní Kozí hřbety s ještě jedním krutopřísným výběhem/výšlapem a pak prudce dolů do pivovaru. Na zasloužené jedno, filtrované či nefiltrované, nebo švestkovou limonádu. Na stupních vítězů se podávalo další v lahvi na doma. A vyhrával k tomu tradičně DJ Patrik Rokl, syn věhlasného klavíristy Karla Gotta.

A teď k těm nejlepším. Tomáš Mach, vyznávající klubové označení Ztělesněné zlo, zářil radostí. Poprvé porazil, byť jen o prsa, o tři roky mladšího 28letého Jáchyma Jarníka. „První půlku tahal spíš on, druhou asi já. Ale rozhodlo se z kopce dolů,“ říkal. Překonal taktéž o jednu vteřinu traťový rekord časem přesně 23:27,3. Jeho dosavadní držitel Jirka Chyba, dvojnásobný vítěz seriálu, tu skončil podruhé třetí (teď za 24:06). „Utíkali mi v sebězích,“ hlásil po ztrátě 38 vteřin. Ale na start dojel taktak na kole s defektem. Velmi dobře však běžel skoro celý „peloton“, první desítka ve třech minutách, včetně šedesátníka Františka Sedláka.

Ženám vládla opět Helena Poborská z Kerteamu (29:02). „Když já ty seběhy neumím,“ lkala v cíli. Ale nestačila na ni o generaci mladší Hana Chaloupková (29:24) z laufařského lyžařského eD system Silvini teamu. A drsně prohnala i muže, kteří se s ní snažili držet krok. Vždyť absolutně byla stále na konci první třetiny výsledkové listiny.

Do průběžného pořadí o prize-money v celkové výši 12000 Kč v seriálu bodovalo dvanáct nejlepších. Vedou Chyba a Poborská. Pokračuje se ve Statenicích v sobotu 22. dubna už zase s dětmi. Tak přijeďte.

Kompletní výsledky najdete zde: https://sportchallenge.cz/…023/vysledky