V kopřivnickém areálu automobilky Tatra Trucks na jeden den utichly stroje i motory, místo nich se nad severomoravským městem nesl zvuk startovních výstřelů a smích běžců, kteří se v sobotu 15. dubna zúčastnili druhého letošního závodu ČEZ RunTour. Kromě jedinečné trati si užili i bohatý doprovodný program s kompenzačním cvičením či vstupem do bazénu.

Ani občasný déšť, který se v Kopřivnici střídal se sluncem, nepokazil účastníkům oblíbeného rodinného seriálu běžeckou radost. V rodném městě Emila Zátopka pro ně totiž byla připravena jedinečná trať – automobilka Tatra Trucks, která je spolupořadatelem závodu, otevřela brány svého jindy kompletně uzavřeného areálu. Díky tomu vedla běžecká trať kolem montážních hal i po unikátním testovacím polygonu, na kterém automobilka testuje své slavné vozy a nyní je rozestavila podél trati. Letošní novinkou pak byl průběh tovární halou společnosti Brose.

První medaile si jako tradičně pověsily na krk děti v cíli svých Lupilu běhů na 500 a 1000 metrů. Po nich už se začali na start řadit účastníci tříkilometrového závodu – nejkratší ČEZ RunTour trať nejrychleji prolétli Martina Mazáčová (11:52) s Erikem Machů (9:36). „Ta kopřivnická trať byla super, rád běhám na pevném povrchu, a to se mi tady splnilo,“ usmíval se v cíli zlínský atlet.

Nejvíce účastníků měl tradičně PUMA RUN 5 KM. Jeho vítězi se na trati s dvěma ostrými kopci stali Michal Včeliš (17:44) a Markéta Kašná (20:06). „Dneska se mi běželo skvěle, jen ty kopečky mě trochu zbrzdily. Závod ČEZ RunTour jsem neběžela od roku 2020, tentokrát mě ale přilákala trať v uzavřeném kopřivnickém areálu, která byla moc zajímavá,“ řekla vítězka závodu.

Zlaté koule pro vítěze závodu ČEZ RUN 10 KM si z Kopřivnice odvezli Josef Novak (31:55) a Hana Homolková (38:45). Právě nejdelší trať byla jako jediná zpestřena o průběh výrobní halou Brose.