Meteor Běhny vybojovaly prvenství v dalším ročníku čistě ženského štafetového krosového běhu na 88 kilometrů z Nového Města na Moravě do Velké Bíteše. Nasazeny byly do elitní poslední čtyřčlenné vlny a do vedení šel tento čtyřčlenný tým na pátém z osmi úseků a v pohodě ho udržel až do konce – vítězný čas měl hodnotu – 7:18:02. Sestava – Barbara Janíková, Markéta Vechetová, Pavla Paříková a Jana Olejníčková. Mezi vyhlašovanými třetím a čtvrtým místem byl rozdíl pouhé tři sekundy. Maminky v běhu byly vloni druhé, když toto umístění jim tehdy vybojovala v posledním úseku kapitánka Helča Pechová ze Svratky, která udolala vyškovský tým, který byl letos v elitní skupině a v cíli pátý – DrTi tým. Sedmé byly vloni čtvrté Kometky včele se Zdenkou Komárkovou.

Letos šly Maminky deset minut před elitní skupinou a dokonce dvěma jejím borkám se podařilo na úvodních úsecích hodit kufr, ale jak jsem se sám přesvědčil byla to prostě jejich chvilková nepozornost. V tu chvíli měly na vedoucí tým ztrátu čtvrt hodiny, ale od čtvrtého úseku šlapaly jak dobře promazaný stroj. Jejich hlavní hvězdou byla překvapivě Tereza Trávníčková z Herálce, která oba své úseky vyhrála absolutně. Doslova krví odčinila chybu Aneta Khýrová ze Dvora Králové nad Labem, která také svůj druhý úsek vyhrála a čtvrtému týmu, Asics Star Team, na něm nadělila osm minut. V prvním úseku udělala na nejrychlejší běžkyni dvanáctiminuto­vý zásek.

Stejně jako vloni si to plzeňská běžkyně Mirka Ježková startující pod názvem Bodlina dala sólo a zvládla to za 14:25:15 a je vedena jako 131 absolventka závodu. Tým Dvě běhny bez čoklů proběhl trasu společně ve dvojici v čase 11:43:53. Uznání zaslouží i dva týmy, u nichž se na trase střídaly jen dvě závodnice. Více než maratón v terénu si daly i holky z týmu Na Pohodu, který doběhl v čase 10:00:44. Tatranky zvládly vysočinské kopečky v čase 10:54:36.

Původně jsem se více věnoval jednomu ambicioznímu týmu, který letos asi skončil za svým očekáváním a měl po celý závod problém s jedním pravidlem závodu – každá běžkyně musí svůj úsek zdolat samostatně, bez jakékoliv pomoci jiné osoby. Ale proč kazit dojem z jinak perfektní akce, kterou si jde většina startujících prostě užít ? Snad telefonát od pořadatelek po závodě byl pro ně poučením, že jsou prostě na očích. Nechám si to jako námět na jindy, když další ročník je už v sobotu 20. dubna 2024.