Po čtvrté za sebou se stal absolutním vítězem Hradubického běhu Drahomír Randa ze Stěžer. Vloni dal hradecký traťák 33:59 a letos v sólo běhu zapsal 34:23. Běhá se na úředně změřených tratích o délce 10 kilometrů. Ta rychlejší má start v Hradci Králové, ta hezčí v Pardubicích. Cíl je jeden – v Čeperce.

Drahomír běžel z Hradce a byl to od startu sólo běh. Podobně si za ním počínal pravidelný bedničkář závodu Jirka Mrázek z Chlumce nad Cidlinou – 37:21.

Ale boj o třetí místo to byl mazec. Martin Doležal začal opatrně a po kilometru byl až kolem desátého místa, ale pomalu a jistě šel dopředu – 39:09. „Bál jsem se abych to nepřekopl a vyšlo mi to,“ řekl mi v cíli. Nejlepší ženou z Hradce byla Lenka Táborská za 45:27.

Absolutní ženskou vítězkou se stala Erika Válková z Café Bajer Pardubice. Závod v podání Eriky byl trochu horor. Na prezentaci se dostavila čtyři minuty před startem. Po doběhu spěchala za dcerkou domů, takže nebyla na vyhlášení, kde pořadatelé vyhlásili jako vítězku druhou v cíli. Později své stanovisko opravili a ve výsledkách je první Erika – 44:16. „Mrzelo mě to nedorozumění, ale nakonec vše dobře dopadlo. Šlo mi také o body do Poháru D35 kam byl závod zařazen.“ Erika má v poháru výbornou bilanci třetí, druhé a první místo a průběžně vede. Drahomír Randa má tři prvenství. A vítěz z Pardubic Michal Kubišta – 37:31 má vedle tohoto prvenství dvě druhá místa.

Nejlepší ženský čas dala před pár lety na trati z Hradce orienťačka Daniela Čepová z OK 99 Hradec Králové 39:22. Z Pardubic zapsala čáslavská Ingrid Tillman 41:41 a v mužích vloni Jaromír Hradecký – 34:09.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, kde je navíc provoz regulován policii, která s organizátory spolupracuje i v Hradci. Před polovinou pardubické tratě je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak půlka této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů.

Ve východních Čechách se o následujících víkendech chystá pokračování Velké ceny východních Čech v bězích. V neděli 21. května se běží desítka, ženy šestka, v Peřimově u Jilemnice. O týden později v neděli 28. května lesní pětka ve Vysoké nad Labem u Hradce Králové – Běh u rozhledny ve Vysoké nad Labem 2023 | Facebook