Slunce a teplo přinesl, ale blátivé pasáže ještě úplně nevymazal Brdský půlmaraton Trail Running Cupu. Na loni prověřené trati přidal díky lesákům i zajímavé až téměř ORC sekce přes poválené stromy a křoviska. Zkrátka zase báječný sobotní výběh do přírody. A vítězství navíc zůstala skoro doma.

Jaroslav Blažek sem vyrazil za rodinou a na nejvyšším stupni si potřásl rukou s Ivonou Rouskovou, kterou moc dobře zná, protože ona v Dobříši přímo bydlí. „Běžela jsem domů,“ usmívala se. Tratě vedly z Kytína v první části až skoro opojně trailově s ohledem na nad-mořskou výšku okolo Knížecích studánek. Vracely se pak po lesních cestách zpět, předposlední nabízející se seběh terénem stejně jako před rokem ještě nedovolil až příliš rozbitý podklad.

„Běželo se mi super, vyšlo počasí a v lese bylo příjemně. Trať se nádherně zakrucovala, znám to tam, myslím dobře, a stejně jsem tu něco běžel poprvé,“ potěšilo vítěze. Ten vyrazil za tré-ninkovým během, po ostřejší pětce, kdy se odpoutal zbytku pole, už zůstal sám. „… a mohl jsem si to hlídat, abych se zase úplně neodvařil,“ potvrdil po průběhu cílem (1:19:53) všestranný běžec – samouk.

Zásadní inspirací a motivací se mu stala před sedmi lety Krkonošská 50, kterou dokončil v top 10. Od té doby se začal běhání věnovat usilovněji a vážněji. Loni už skončil v Trailu Praha druhý hned za Ondřejem Fejfarem a třeba letos už dal silniční maraton v nizozemském Enschede za 2:29. „A chtěl bych ještě líp, třeba letos v Berlíně,“ nebojí se chlapík, který si vybírá závodní cíle, jak to vyjde, s ohledem na cestování s ročním synkem.

Druhý doběhl s odstupem Jan Štěpánek (-3:01) a třetí Ferri Santiago Berenguer (-4:43). Eki-pa zahraničních běžců byla opět početná a přinesla do výsledkové listiny vlajky Itálie, Španělska, USA nebo Brazílie. Tradiční veteránský souboj pro sebe získal tentokrát stále skvělý šedesátník Čeněk Filingr (čtvrtý absolutně za 1:25:01). Šestý padesátník Zdeněk Beck za ním zůstal jen 58 vteřin. „Byl lepší, já jsem už cítil únavu z osmi závodních víkendů v řadě,“ přiznal muž, který ve zmíněném programu stihl i pražský maraton za 2:55…

V posledním seběhu od brdského patrona Fabiana do Kytína už nehonil ani Ivonu Rejskovou (1:25:45). Ta se ukázala ve výtečné formě a vrátila italské vědkyni Eugenii Boffo porážku ze zimního maratonu Praha – Dobříš, teď o sedm minut! „Bylo to dobrý, i když náročnější než jsem čekala. Asi jsem si málo načetla mapu,“ krčila rameny. „Start byl hodně ostrý, ale už v prvním stoupání jsem utekla druhé a běžela si svoje. Nevěděla jsem, kolik lidí přede mnou, jen že jsou holky za mnou. První část se mi moc líbila, víc to stoupalo, mně to jde líp nahoru. Dlouhé seběhy mi už tolik nesedí,“ popisovala vývoj.

Zdejší terény zná dokonale, vždyť i minulý víkend běžela Brdskou 25. Její příběh se podobá nejlepšímu muži. Běhá sama a s kamarádkami deset let. Poslední měsíc se pod vedením tren-éra Michala Štefaniče dostala až k mistrovskému půlmaratonu v Pardubicích za 1:23. „Mně se to líbí ten seriál moc, ale plány nemám, řeším si závody na poslední chvíli,“ dodala profesí správkyně nemovitostí na Dobříšsku.

Alternativní devítku vyhrál Jakub Skalka (35:55), který se až skoro do rozdělení tratí držel s lídrem Blažkem. „Po zranění kolena jsem neměl nějaká očekávání, ale už to šlo. Na delší trasu bych teď asi neměl, trápil bych se. Ale i ta kratší byla moc pěkná a jsem rád, že byla v nabídce,“ říkal profesí ajťák, usídlený v Praze, ale pocházející z podkrkonošských Mladých Buků. „Ano, Krkonošskou 50 mám na seznamu, je to výzva a vypadá moc zajímavě. Uvidíme,“ usmál se nad plány do budoucna. Mezi ženami tu byla nejlepší Edita Kunčarová (43:17). Běhaly i děti, of course.

Trail Running Cup pokračuje královskou Krkonošskou 50 (nebo půlmaratonem či devítkou) první srpnovou sobotu (5. 8.).

Kompletní výsledky z Brd najdete zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3