První listopadová sobota ve Frýdku-Místku už po dlouhá léta patří běhu, a tak tomu bylo i letos na 36. ročníku Hornické desítky.

Na 2394 běžců si tak v příjemném slunečném počasí přišlo zazávodit na různých distancích. Během dopoledne nejprve závodilo 777 dětí a mládežníků, a to na tratích 150 m, 300 m a 836 m v okolí Národního domu.

Poté byl připraven nesoutěžní RBP Běh pro zdraví na 1 km, na který se přišlo proběhnout 878 běžců i neběžců různých věkových kategorií, kteří zaplavili místní ulice. V odpoledních hodinách přišly na řadu hlavní závody celého dne, a to závod mílařů na 3333 m a závod na 10 km.

Na všech 739 závodníků tak čekala certifikovaná okruhová trať ulicemi Místku, sadem Bedřicha Smetany a okolím řeky Ostravice. Nejprve tak závodili „mílaři“, na které čekal jeden okruh. Zde nejrychleji tratí proběhl Polský závodník Tymon Socha TL Pogon Ruda Slaska (10:41). Druhý pouhé dvě vteřiny za ním finišoval Pavel Tvrdík WINEHOUSE.CZ (10:43) a třetí skončil Ondřej Kotásek TJ Slezan Frýdek-Místek (10:56).

Mezi ženami s přehledem zvítězila domácí závodnice Anna Václavíková TJ Slezan Frýdek-Místek (12:11). Za ní se seřadily závodnice TJ Jäklu Karviná druhá Johana Bierská (12:21) a třetí Markéta Kašná (12:37).

Po mílařích na trať vyběhli desítkáři, kteří absolvovali okruhy tři. Mezi muži zvítězil v parádním čase stylem start-cíl Ukrajinský borec Mykola Mevsha (29:45), který to však neměl zadarmo. Po celou dobu ho totiž stíhala česko-slovenská dvojice Lukáš Chwistek AK SSK Vítkovice a Tibor Sahajda Casovia runnig team Košice, kteří si to nakonec rozdali v posledních metrech, kdy zůstalo více sil do finiše druhému Chwistkovi (29:57). Třetí Sahajda (30:01) se tak už těsně pod třicetiminutovou hranici nedostal.

Nejrychlejší ženou se stala Ukrajinská závodnice Nataliia Semenovych (33:52). Minutu za ní finišovala další Ukrajinská běžkyně Maryna Nemchenko (34:59) a třetí doběhla Slovenská strela Katarína Pejpková TJ Obal-Servis Košice (35:08).

V cíli na každého závodníka čekala pěkná účastnická medaile a všichni si mohli pochutnat na bohatém rautu.

Zlatým hřebem celého sportovního dne bylo vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi v secesním sále Národního domu. Pro vítěze byly připraveny peněžité odměny a ceny od partnerů. Každá oceněná dáma obdržela kytičku a pán lahvinku.

O moderování celé akce se opět postarali Gusta Šulc a Pepa Nejezchleba, kterému se dnes dostalo standing ovation celého sálu, že i přes hospitalizaci v nemocnici si nenechal Hornickou desítku ujít, protože tento závod je jeho srdeční záležitostí a Hornickou bez Pepy si nikdo neumí představit.

Výsledky