V sobotu 18. listopadu se slovenská rekordmanka v počtu uběhnutých půlmaratonů Soňa Macejáková z Bratislavy chystá na Vysočinu do Moravských Budějovic, kde chce dát 150 půlmaraton.

Ten 149 dala v Srchu u Pardubic v rámci Lesního krosu okolo Srchu. A byla skutečnou osobností akce. Všude kolem sebe šířila pozitivní náladu a sklízela zasloužený obdiv. Musela na akci vyrazit již v pátek, Přespala v Pardubicích v penzionu a byla mezi prvními v místě konání půlmaratonu. V samotném závodě si tato 67 letá vytrvalkyně vedla taky dobře a jen pověstný kousek ji chyběl k tomu aby na většinou rovinaté, ale také ne zrovna lehké lesní trati, v závěru každého ze čtyř okruhů se třikrát přebíhal horkovod, takže krátké a ostré stoupání tam byla a následné prudké seběhy, to dala pod tři hodiny. Čtvrtmaraton měla za 1:29 hodiny. Navíc byla v nejstarší veteránské kategorii na třetím místě.

„Organizátoři mezi kterými byl i starosta obce byli zlatí. Odvezli mě po závodě na vlak do Pardubic, dali mi na cestu i řízek navíc. Po běhu se cítím v pohodě, krásně jsem si to zde užila. Ráda se sem za rok vrátím, a to by mohl být můj 170 půlmaraton,“ nešetřila Soňa chválou.

Podobně se vyjádřil další světovými akcemi ošlehaný borec Tomáš Pěcha z Poděbrad, který běžel čtvrtku :„Dříve jsem sem jezdil na silniční půlku. Vloni mě to nelákalo, ale letos jsem si říkal, že to zkusím. A bylo to suprové, za rok určitě přijedu zas. Navíc Soňa mi dala cenné informace o půlmaratonu v Krakově, takže tam určitě také vyrazím.“