Blátivý tankodrom, spadané listí, kořeny, kameny, kousek asfaltu a pořád nahoru dolů Černým lesem, to vše čekalo v sobotním dopoledni na necelou čtyřstovku účastníků Ludgeřovické krosové 10 a 4 zařazené do Prajzsko-Opavské běžecké ligy. I přes tyto náročné sparťanské podmínky byl pokořen traťák na desítce a padl i rekord v počtu účastníků.

Letos pořadatelé poprvé zařadili do závodu kategorii Canicross, tak se to na trati hemžilo i čtyřnohými kamarády a nezapomněli také na Nordic walkery a děti, které závodily na pětistovce a stovce v areálu hřiště. Po propršené noci se k ránu počasí naštěstí umoudřilo, vysvitlo sluníčko a teplota na běh byla tak akorát. Nic tak nebránilo tomu, aby se okolo desáté hodiny postupně všichni závodníci vydali na náročnou trať.

Desítku (9,7 km) v novém traťovém rekordu doslova prolétl dnešní vítěz Lukáš Chwistek AK SSK Vítkovice (33:09), který se před týdnem na Hornické desítce zařadil do klubu borců „pod třicet“! Druhý za ním doběhl Martin Semerád TJ Bižuterie Jablonec n/N (36:13) a třetí David Wittek OTC Vlčáci (38:13).

Mezi ženami si pro zlatý hattrick na této trati doběhla Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (45:42), která vyhrála desítku po třetí v řadě za sebou. Tu však dnes pěkně prohnala druhá Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice (46:08) a rozhodl až poslední kopeček 1,5 km před cílem, kde se Kašná urvala. Třetí skončila Jana Rovňaník (46:54). Na čtyřce (4,3 km) bral zlato Mia Nehudek Jof-X Team (17:09). Pro stříbro si doběhl Jan Adam Tarana TJ Jäkl Karviná (17:26) a bronzovou příčku obsadil Matyáš Kubík AK SSK Vítkovice (18:12).

Mezi ženami zvítězila Johana Bierská TJ Jäkl Karviná (19:02), druhá za ní skončila Petra Hartmanová HEAD Pro Team Opava (20:34) a třetí Eva Žůrková Jof-X Team (22:58). Nejrychlejšími pejskaři se stali Martin Řezáč Mushing Team Ostrava (36:34) a Hana Jurajdová Beskydský Dogmaraton Team (41:04). Mezi Walkery v kategorii Sport (8 km) zvítězili Petr Cimprich Nordic walking Olomouc (31:46) a Jarča Horáčková NW Kutná Hora (33:16) a v kategorii Hobby (5 km) Pavla Davidová (34:16) a Petr Hanzelka (34:17).

V cíli na každého čekala účastnická medaile, která byla posledním dílkem do skládačky letošních Ludgeřovických závodů (L15, L Šus, L10 Kros). V areálu hřiště pak bylo připraveno bohaté rautové občerstvení a domácí klobás z udírny. Zavodní dopoledne ukončilo slavnostní vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, kteří si odnesli Svatomartinské vínko a poukazy na nákup běžeckého vybavení a nejrychlejší muž a žena navíc obdrželi poukaz na večeři či oběd do restaurace Golf Park. Sníh naštěstí dnes v Ludgeřovicích nepadal, ale Martin na opravdovém bílém koni přijel a z toho měly největší radost přítomné děti, které se tak mohly povozit.

Výsledky