František Vagenknecht z Nové Paky, na foto uprostřed po vítězství v říjnu v běhu ve Špindlerově Mlýne, vyhrál letos nejen Český pohár v běhu do vrchu, ale i Velkou cenu východních Čech v bězích. Vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční v pátek 17. listopadu v Hradci Králové, kde se před tím poběží silniční rovinatý závod na pět kol o délce 9,7 km – Běh městem, start je ve 12:00 hod.

Většinu soutěže vedli borci BK Náchod. Nejdříve Pavel Jelen, nakonec třetí, a pak Kamil Krunka, druhý, ale nějak vypustili závěr soutěže. František v říjnu vyfikl tři závody během týdne, a to rozhodlo. Vyhrál i věkovou kategorii 45 – 49 let. Oceněno bude pět nejlepších takže čtvrtý je Jiří Čivrný a pátý David Plný.

V ženách vedla celou soutěž padesátnice Taťána Metelková, vítězka 45 – 54 let. V závěru ji mohutně stahovala další vytrvalkyně z Hradce Králové Denisa Kozáková, vítězka 35 – 44 let. Třetí je Lucie Ludvíková z BK Náchod, která však ve své kategorii do 34 let je také třetí. Bodování absolutně a v kategoriích je rozdílné. Mladé vyhrála Kateřina Černíková, absolutně byla sedmá. Kategorie nad 55 let patří Zdeňce Jonášové z Hradce Králové. Druhá Eva Šefcová je v absolutním pořadí dokonce šestá se stejným bodovým ziskem jako pátá Dagmar Kynčlová z Jilemnice, druhá v 45 – 54 let.

Muže do 34 let vyhrál Martin Habr z Olešnice, druhý Pavel Jelen. Mužské veteránské kategorie jsou vypsány po pěti letech. Vyhráli je Kamil Krunka, Vítězslav Šourek z Pardubic, František Vagenknecht, Michal Krtička z Honova, František Buřil z Vidochova, Vladimír Vacarda z Liberce, Vítězslav Šolc z Machova, Miroslav Pullman z Trhové Kamenice, Jiří Javůrek z Maratonstavu (75 – 79 let, druhý legendární Čestmír Vít z Hradce Králové) a nad 80 let Standa Doležal (85 let) z Pardubic.

Velká cena východních Čech v bězích se uskutečnila za finanční podpory Královéhradeckého kraje a Pardubického kraje. Na české poměry pěkné finanční ceny dostali nejlepší tři v každé ze 14 vypsaných věkových kategorií, 10 pro muže a 4 pro ženy. Samozřejmě bylo finančně oceněno i pět nejlepších mužů a žen v absolutním pořadí Velké ceny.