Tradičně před vyhlášením výsledků Velké ceny východních Čech v bězích, absolutní prvenství letos vybojovali František Vagenknecht z Nové Paky a Taťána Metelková z Hradce Králové, se uskutečnil pěti okruhový rovinatý silniční Běh městem Hradec Králové. Roli hlavního favorita na trati o délce 9,7 km potvrdil Kamil Krunka z BK Náchod.

Další běžecké akce se v Hradci Králové ještě letos připravují. Pod patronací orienťáků se uskuteční už v neděli 26. listopadu – Klokan kros na Novém Hradci Králové a na sobotu 16. prosince bude připraven Vánoční půlmaraton.

Od startu Běhu městem byla na čele tříčlenná skupinka. Tempo udával mladík z Vysokého Mýta Jakub Dudycha a byl v ní ještě Jirka Čivrný. Kamil to chladil na jejím konci (viz foto).

V polovině závodu za to vzal a bylo vymalováno – 32:28 minuty. V tu dobu běžel druhý Čivrný, ale Dudycha šel v předposledním kole na stříbrnou pozici – 32:49, Čivrný – 33:00. Celkově čtvrtý doběhl Vagenknecht za 34:28.

Soutěž žen ovládla opět padesátnice Taťana Metelková za 38:29. Jedno kolo běžela v jejím stínu Lucie Ludvíková z BK Náchod – 39:33. Dvakrát za sebou byla druhá v tomto klání a letos třetí Simona Jiřičková – 40:12.

Traťový rekord drží z roku 1999 vytrvalec s kořeny v Sovětském svazu Alexandr Kuzin, který tehdy v tréninkovém tempu dal 30:07. Kuzin se poté zúčastnil maratonu na mistrovství světa, jeho maratonský osobák je 2:07:33. O deset let později překonala další letitý traťák domácí Taťány Metelkové 34:48 Anna Pichrtová časem 34:08.