Plzeňská vytrvalkyně Tereza Hrochová se po čtvrté za sebou stala Mistryní České republiky v přespolním běhu. Šampionát se uskutečnil rovinatém mokrém travnatém areálu golfového hřiště u obce Dříteč na Pardubicku.

Po pátečním dešti v sobotu ráno před závodem přišla dokonce hustá sněhová přeháňka. Závod se běžel na dvě kilometrová a čtyři 1,5 km kola. Tedy celkem osm kilometrů. Po dvou kolech stačily Tereze z třiceti startujících pouze vítkovická Simona Vrzalová a pražská Anna Málková.

Během třetího kilometru unikla i jim a vyhrála za 28:22. „Závod byl sice rovinatý, ale mě tento profil nevyhovuje a hrozně jsem se nadřela,“ řekla v cíli.

O druhé místo bojovalo až do posledního kilometru. Půl kilometru před cílem nastoupila Vrzalová a vybojoval stříbro – 28:32. Třetí Málková za 28:44. „Tereza nás v prvních dvou kilometrech dokonale utavila a pak jsem se soustředila na boj o druhé místo a povedlo se mi to.“

Následovaly závodnice Sokola Opava. Sólo běžící Adéla Hluchá 29:08 čtvrtá a její sestra byla nejlepší ze skupiny pronásledovatelek – Tereza Hluchá – 29:32. Za ní proběhla cílem brněnská Adéla Dvořáková 29:45 a další opavská borka Adéla Lampová 30:02.

Následovaly ale spíše v poli poražených další známé vytrvalkyně jako Gabriela Veigertová z Jičína či brněnská Tereza Novotná, vloni byla na bedně.

Zajímavostí závodu bylo, že v něm nastoupila i nejstarší účastnice šampionátu Iva Pachtová (53 let) z MK Seitl Ostrava a neuzavírala výsledkovou listinu (39:05).