Poslední ze série letošních závodů Rundál, a to Zimní, v sobotním dopoledni přivítal v zasněženém ostravském Běláku na 154 běžců a běžkyň všech věkových kategorií. Spousta sněhu na trati i ve vzduchu, teplota –2°C a štiplavý vítr, s tím vším se museli dnes všichni nějak poprat.

Nejprve závodily děti, žactvo a dorost na tratích od 300 m – 1800 m, které nejrychleji proběhli: Mikuláš Malátek Ostravské dupy, Stela Kalitová, Martin Melichar, Kristýna Holušová TJ Slezan Frýdek-Místek, Albert Schmida Atletika Poruba, Martina Kochánková AK SSK Vítkovice, Štěpán Sekera a Julie Biolková oba AK SSK Vítkovice, Roman Mohyla TJ Slezan Frýdek-Místek, Natálie Ester Kašná AK SSK Vítkovice.

Hodinu před polednem vyběhli společně na trať muži a ženy a čekala na ně zvlněná trať napříč celým lesoparkem o délce 5,1 Km. Od začátku šla do vedení dvojice Miroslav Mokroš FreeRun Vratimov a Tomáš Janeček NAPOHODU! Bike Team Píšť, kterou doplnil zhruba na druhém kilometru David Mikala AKEZ Kopřivnice. Tato trojice pak běžela pospolu a zhruba 200 m před cílem se začalo spurtovat a borci doběhli v pořadí: 1. David Mikala (20:02) 2. Miroslav Mokroš (20:06) 3. Tomáš Janeček (20:09).

Tempo v závodě žen udávala dvojice Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná a Hana Legerská AK SSK Vítkovice. Kašná si po většinu závodu vezla Legerskou za zadkem, ale ta na posledním kilometru nastoupila a v čase 23:01 zvítězila. Druhá Kašná (23:05) už neměla sílu reagovat. Třetí doběhla Lenka Jurkovská (24:25).

V cíli tradičně na všechny čekala medaile, která byla posledním dílkem do skládačky, teplý čaj s možností zředit Rumíkem a spousta koblih.

Na závěr prosněženého dopoledne proběhlo vyhlášení jak dnešního závodu, tak i celého letošního seriálu Rundál. Pro oceněné byly připraveny prize money, ceny od partnerů, medaile, poháry a dnešní nejrychlejší muž a žena obdrželi 7 l Starobělského moku.

Velké poděkování patří všem pořadatelům okolo Honzy Šrajera, že opět připravili pro všechny závodníky v každém ročním období pěkný závod v Běláku, ke kterému RUNdál prostě patří.

Výsledky – celkově

Výsledky – kategorie

Výsledky – seriálu 2023