Pořadatelé Vánočního půlmaratonu v Hradci Králové prostě uměj. Letos vše nasvědčuje tomu, že závod proběhne na hladké, ale asi měkké rovinaté většinou lesní trati, na okruhu je kilometr asfaltu, celkový součet stoupání na třech kolech pouhých třicet metrů. Přihlášeno dopředu je cca 100 jednotlivců a cca 30 tříčlenných štafet. Samo za zvýšené startovné a bez dárku lze i na místě. Výkonnostně to bude také velmi pestré – zhruba od 1:15 do 3:15 hodiny, zazávodí si tedy každý.

Kdo se včas přihlásil dostane pěknou pozornost od firmy Koruna Pralines Hradec Králové, kterou zde provozuje triatlonová legenda známá pod dívčím jménem Vendula Frintová, nyní Divoká, prostě Vendy. Absolutně nejlepší dostanou originální betonové medaile, které vyrobil vítěz prvního ročníku a akademický malíř Pavel Dušek. Celkoví vítězové pak reliéf od tohoto autora, ale je zde pravidlo, že každý může dostat za život jen jeden reliéf a pak ho bere další v pořadí. Takže obhájce prvenství a hlavní favorit triatlonista Petr Soukup (na foto z loňska) má v tomto směru smolíka a žal bude moci zapít z třicetilitrového sudu jedenáctky Klenot určeného pro vítěze závodu, který vloni táhl kilometr k autu na zapůjčeném dětském bobu, bylo tehdy nasněženo.

Šanci získat reliéf bude mít vloni druhý Drahomír Randa, který sice vyhrál covidový závod, ale tehdy reliéf nebyl.

Osobně moc neočekávám traťové rekordy, protože jsou kvalitní. Před třemi roky vyhrál Američan žijící u nás Daniel Noah (1:13:45), který má za mlada desítku pod třicet minut. Soukup dal vloni na sněhu 1:16:57.

V ženách drží traťák ze stejného roku Anetka Khýrová ze Dvora Králové nad Labem za 1:24:24.

Letos se na poslední chvíli přihlásila domácí padesátnice a vítězka Velké ceny východních Čech v bězích Taťaná Metelková, ale ta už neběhá takové časy jako před pár lety. Nedávno absolvovala jeden pouťák, který si hraje na velký závod, ale nemá absolutní pořadí, takže místo zaslouženého litru za celkové třetí místo dostala jen pětikilo za vítězství v kategorii. Takovou šikanu určitě na Vánočním půlmaratonu nezažije a bude oceněna absolutně i v kategorii.

I když padesátnice jsou letos narvané – přijede ostravská Iva Pachtová, ta dokonce nedávno jednu půlku vyhrála celkově, z Němčic na Pardubicku výborná Jana Zavřelová a rychnovská Michaela Kosová, maminka našich elitních orientačních běžkyň a pravidelná bedničkářka této půlky. Přihlášena je i další výborná domácí závodnice a čtyřicátnice, letos ve Velké ceně druhá, Denisa Kozáková a loňská vítězka Šárka Vachalová, ta je do 39 let a také na foto.

Vánoční půlmaraton připravuje náš špičkový triatlonista Jan Volár se svým týmem. Start a cíl je u lesního Bufetu u vlka, ten je kilometr vzdálen od velkého parkoviště u hradeckého Lesního hřbitova v části Malšovice kam jezdí od hlavních vlakového i autobusového nádraží linka číslo devět (odjezd nyní 8:14, 8:44 a 9:44.

Soutěžit se bude od 11 hodin ve čtyřech věkových kategoriích vypsaných pro muže i ženy, nejstarší je nad 60 let. „Pokud by přišel zájemce ve věku nad sto let, vypíšeme i tuto kategorii,“ je psáno v propozicích.

Velmi oblíbená je soutěž tříčlenných štafet na 3×7 kilometrů, podmínkou je, že minimálně jeden člen musí být žena. Moderátorem závodu má být opět výborný běžec a humorista Majkl Smutný.