Letošní tečkou za 42. ročníkem Frýdecko-Místeckého běžeckého poháru byl jubilejní 40. Předvánoční běh, který se opět konal v areálu stadionu TJ Slezan Frýdek-Místek. Počasí v sobotním dopoledni celkem přálo, 5°C, zataženo a bezvětří. Nejprve, jak je zvykem, běhaly dopoledne děti, žactvo a mládež, a to na tratích od 200 – 1 650 m a všichni zabojovali o poslední body do Běžecké ceny mládeže. Před polednem se na start postavili společně muži a ženy.

Na ženy čekaly 4 km a muži absolvovali kilometrů osm. Trať se skládala ze dvou okruhů o celkové délce 1 km, a to tartanového oválu a asfaltového kolečka okolo celého areálu stadionu, kde pokaždé všichni vyběhli jeden malý výživný kopeček.

Mezi ženami se od začátku na čele startovního pole utvořila skupina sedmi závodnic z oddílů TJ Slezan FM, TJ Jäkl Karviná, AKEZ Kopřivnice a 1. Běžecký Jablunkov. Tato skupinka běžela pospolu do půlky třetího kola, kdy se oddělila trojice Kateřina Krtková, Barbora Bystřičanová obě TJ Slezan Frýdek-Místek a Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná. V tomto pořadí nakonec závodnice protnuly i cílovou pásku. 1. Kateřina Krtková (15:44) 2. Barbora Bystřičanová (15:54) 3. Markéta Kašná (16:01).

V mužském závodě se ujal ve druhém kole vedení Jan Adam Tarana TJ Jäkl Karviná, který je považován za „Krále přepálených startů“, ale dnes ve svém rychlém tempu zvládl celý závod a jako jediný se dostal pod 30 minut a v čase 29:37 s přehledem zvítězil. Druhou pozici tak po celou dobu kontroloval zkušený borec Vladan Šindelek (30:20). Třetí doběhl Pavel Říha (31:14), kterého do posledních metrů pronásledovali David Maršálek Racing Olešná a Dan Šindelek MK Seitl Ostrava.

Po ukončení závodu následovalo vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, kteří obdrželi pěkné medaile a vánoční kolekce. Na závěr byla připravena vánoční tombola a posezení v klubovně, kde na závodníky čekalo vynikající cukroví a svařáček a všichni společně tak mohli zakončit letošní sezónu Frýdecko-Místeckého běžeckého poháru a Běžecké ceny mládeže.

Výsledky