Špičkový český triatlonový profík Petr Soukup z Nové Paky, letos druhý v Czechmenu, obhájil prvenství v hradeckém Vánočním půlmaratonu. Vedl doslova od prvních kroků závodu a jediný kdo se přes dvě kola držel v jeho stínu, byl také před rokem druhý čtyřicátník Drahomír Randa ze Stěžer, vyhrál zde před dvěma roky.

Na Soukupově nasazení bylo vidět, že chce překonat nejlepší čas Vánočního půlmaratonu, který časem 1:13:45 hodiny držel Američan, žijící u nás a kamarád ředitele závodu Jana Volára Daniel Noah, který má desítku zaběhnutou pod třicet minut.

S totálním nasazením v posledním kole, ve kterém výrazně unikl i Randovi, se mu to povedlo – 1:13:09. I druhý Drahomír pokořil hranici 1:14 – 1:13:58 a osobák.

Soukup zaujal i svým vánočním outfitem, ale ke konci mu v něm bylo krušno: „V posledním kole jsem do toho dal vše a v té čepišce s parůčkou jsem se pěkně zpotil.“ Odměnou mu byl třicetilitrový sud piva Klenot.

Drahomír měl velkou radost z betonového reliéfu s certifikátem od akademického sochaře Pavla Duška, každý ho může dostat jen jednou, a proto nešel k Soukupovi, který ho už má, spolupořadatele závodu. „Doma jsem ho samozřejmě umístil na čestném místě a je to krásná vzpomínka na tento úžasný závod.“

Všechny startující potěšila pozorností ze své firmy Koruna Pralines Hradce Králové naše legendární triatlonistka Vendula Divoká, za svobodna Frintová.

Ve sbírce úspěchů domácí padesátnice Taťány Metelkové chyběla účast a i vítězství ve Vánočním půlmaratonu. Tento nedostatek v jejím výkonu byl dokonale odstraněn. Také Taťána Metelková vyhrála ve stylu start cíl, ale na traťový rekord Anety Khýrové, čas je 1:24:24 hodiny, to nestačilo – 1:28.10, celkové 12. místo. Druhá doběhla spolufavoritka z Hradce Králové, čtyřicátnice Denisa Kozáková za 1:35:39, vloni by tento čas stačil na prvenství.

Další hradecká vytrvalkyně Šárka Vachalová, obhájkyni prvenství, v koncovce přišla o absolutní bednu – 1:37:08, když ji o prvenství do 39 let připravila v posledních třech kilometrech Nikola Foffová – 1:36:09.

Celkově sedmý byl za Drahomírem druhý čtyřicátník Tomáš Hak, který před dvěma lety vyhrál Čertovský ultratrail. Třetím čtyřicátníkem byl holický Tomáš Kyncl. Padesátníky opět vyhrál, teda asi naposled,jelikož za rok v této kategorie nastoupí Drahomít, Miroslav Nemšák z Ústekoorlicka – 1:27:52.

A nad 60 let uspěli Ladilslav Tarant za 1:43:51 a nejstarší účastnice akce Marie Tesařová z Vysočiny, která hned v prvním kole vlastní chybou zakufrovala na čtvrtém kilometru a nakonec po hradeckých lesích naběhala 25 km – 3:16:12.

Kvalitně obsazená byla kategorie padesátnic, kterou vyhrála Metelková před Michaelou Kosovou z Rychnova nad Kněžnou a Janou Zavřelovou z Němčic u Pardubic. Někteří přihlížející malinko pochybovali o hmotnosti některých závodníků v kategorii Santa Klaus, muži nad 100 kg, prostě někteří vypadali pod cent, ale pro dokonalou srandu by to příště chtělo provést váhový testík přímo u bedny.