Čtvrtá adventní neděle v Opavě tradičně patří běhu, letos se však jubilejní 50. ročník Vánočního běhu zařazený do Prajzsko-Opavské běžecké ligy konal netradičně na tu třetí.

Jedná se spíše o komorní závod, který pořádá Jirka Sýkora – držitel českého „fousatého“ rekordu v běhu na 5000 m. Účast byla letos solidní, kdy se na start postavilo 67 běžců a běžkyň. Běží se jeden 4,7 km dlouhý asfaltový okruh mezi poli do Otic a na cestě zpět do Opavy na všechny čeká táhlé stoupání.

A tak o desáté hodině dopolední poslal pan Sýkora na trať nejprve ženy a o tři minuty později muže a po nich děti, které si střihly 1 km okolo Školního statku, kde byl start a cíl.

Hned od začátku šla do čela dvojice Michal Poledník TJ Sokol Opava a Jan Larisch TJ Slezan Opava, která svůj náskok postupně navyšovala a všem soupeřům utekla. O vítězi se rozhodlo zhruba na čtvrtém kilometru, kde Poledník nastoupil a doběhl si v čase 15:14 pro vítězství. Druhý Larisch (15:22) doběhl 8 vteřin za ním. Třetí příčku obsadil Dušan Stoniš (16:12).

Mezi ženami se dnes žádné překvapení nekonalo, kdy si Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (18:45) doběhla stylem start-cíl pro třetí vítězství v řadě. Druhá skončila Hana Bednarčíková Cvilínské schody (19:37) a třetí Lenka Štěpánová Babylonbike Litultovice (20:30).

Vyhlášení výsledků proběhlo v areálu Střední zemědělské školy a všichni ocenění si odnesli medaile a drobné ceny, jež předával zakladatel závodu Honza Schreier, který dnes také běžel.

Nejrychlejší muž a žena navíc obdrželi pohár a prize money. 50. ročník se tak parádně vydařil, krásné slunečné počasí sice trošku kazil studený vítr, ale i tak si všichni užili pěkné závodní dopoledne.

Fotogalerie Michaela Kašného