Osmý ročník silvestrovského běhu Vikýřovická 12 proběhl na jedničku. Velký závod dělají detaily. Takže i když je čipová časomíra je třeba výsledky vyvěsit, což je stará pravda, ale ne všude to dělají. Pak jsme svědky neveselých situací, kdy se při vyhlašování začnou hlásit skuteční bedničkáři, ceny se vracejí a předávají jiným běžcům, protože chybička se může vloudit.

To se potvrdilo i ve Vikýřovicích, kde bylo vše uděláno jak má být a výsledky si před vyhlašováním mohli závodníci přečíst. Jedna bedničkářka chybně nahlásila při internetové registraci kategorii, ale omyl zjistila právě až z vyvěšených výsledků, oznámila to pořadatelům a dočkala se řádného a bezproblémového ocenění svého výkonu.

Obec Vikýřovice je na Šumpersku a nejlepší vizitkou jejich silvestrovského běhu je skutečnost, že po covidu, v roce 2020 se neběželo, jim poslední tři ročníky jde účast neustále nahoru. Letos proběhlo cílem 164 závoďáků tedy cca o deset procent více jak vloni.

Trať, délka 12,4 km a součet stoupání cca 200 metrů, nebyla tak náročná jako před rokem, ale nebylo to na ni žádné sváteční proběhnutí, ale tvrdá dřina. První třetina je pěkná gajda a vede do okolních lesních kopců, do nadmořské výšky cca 500 metrů. Zde dříve býval sníh, ale letos vlivem teplého počasí a těžby dřeva převládalo bláto. V druhé třetině následuje běh po vrstevnici a seběh a závěr je spíše rovinatý, ale třeba oběhnutí vodní nádrže Krásné nebyla v tom blátě žádná sranda.

Největší osobností historie závodu je téměř domácí Eva Filipiová, letošní domácí šampionka v půlmaratonu z Pardubic a medailistka z pražského mistrovství v maratonu, která každý ze šesti startů proměnila v prvenství. V tomto ročníku to bylo nejtěsnější vítězství. Eva doběhla na absolutním 13. místě za 51:19 a vyhrála třicátnice, ale hned za ní proběhly cílem mladé šumperské závodnice Ema Berková za 51:37 a Iva Gieselová za 52:17. „Letos to bylo asi moje poslední prvenství. Mladá děvčata mě pěkně prohnala a jsou fakt dobrá. Cukla jsem jim až po nejnáročnějším stoupání, v blátivé pasáži po vrstevnici, ale až do cíle jsem je měla za sebou.“

K inventáři závodu patří i jeho letošní vítěz Tomáš Křivohlávek (43:53), který zde má také šest startů. Vyhrál po čtvrté a jednou byl druhý. „Po startu jsem šel do vedení a se mnou se drželi dva kluci. Unikl jsem jim v nejnáročnější části stoupání a zhruba po první třetině závodu až do cíle jsem běžel sólo.“ Druhý proběhl cílem nejlepší třicátník a loňský vítěz Ondřej Pavelka z Rapotína – 45:36 a třetí byl další mladík Michal David, jmenovec slavného zpěváka, 47:04.

Ve výsledkách září jména veteránů. Nejlepší čtyřicátník byl na šestém místě – Tomáš Kechrt za 48:45 a nejlepším mužem nad 50 let byl opět Jiří Kadidlo z Moravské Třebové, celkově 11. místo za 51:07. Čtyřicátnice vyhrála Marcela Dudešková za 61:54 z Moravského Berouna a nad 50 let šumperská Martina Krčová za 71:28.

Vikýřovická 12 má hodně příznivců i v jiných než moravských krajích, takže opět dorazil běžec v kiltu a muž z banneru závodu Tomáš Zahálka z Pardubic – 117. místo za 71:11 a pro poslední flek si přijel Josef Krátký z Královéhradecka – 103:15. Ale ocenění pro nejvzdálenějšího účastníka získal padesátník z Kolumbie Juan Pablo Muriel Rojas 71:31. Pořadatelé nezapomněli ani na nejmladšího a nejstaršího účastníka.

Po závodě bylo pro závodníky mimo občerstvení, teplý čas, sladkosti, ovoce, připraveno teplé jídlo a pivko. K dispozici bylo i zázemí zdejšího fotbalového hřiště, kde se bylo možné třeba v teplé vodě osprchovat. Každý včas zaregistrovaný účastník navíc obdržel kulich s emblémem závodu. Peckou byly letos „medaile“ pro nejlepší. Byly to kovové placatky na nichž bylo vygravírováno logo závodu a konkrétní umístění oceňovaných.

A jak dopadl nejlépe finančně dotavovaný silvestrovský běh u nás v Poděbradech, kde vítězové berou deset tisíc korun. Vyhráli ho manželé Sasínkovi, kteří zde uspěli už jednou před covidem. Kristiina Hannele ji dala za 16:56 a byla v ženách bezkonkurenční. Filip zapsal 14:35 a porazil loňského vítěze Jáchyma Kováře – 14:57.